Színes bőrűt játszanak az amerikaiak

Új társasjátékkal próbálhatják ki az amerikaiak, hogy milyen akadályokba ütköznek a színes bőrű emberek a hétköznapokban. A játékosok ugyanis egy fekete fiatalember életútját járják végig. A színes bőrűek közül máris többen tiltakoztak.

A Monopolyhoz hasonló társasjátékot hoztak forgalomba az Egyesült Államokban. A Life as Blackman (Így él egy fekete) nevű játék ismertetője szerint a játék toleráns viselkedésre tanít, mivel Amerika különböző bőrszínű lakóit helyezi egymás mellé. A színes bőrű lakosság képviselői máris tiltakoztak, mert úgy érzik, hogy a játék csak megerősíti a sztereotípiákat, és könnyen lehet, hogy épp ellenkező módon hat majd, vagyis hangsúlyozza az emberek közötti különbözőségeket.

Induláskor minden játékos 18 éves fekete fiatalember. Attól függően azonban, hogy hányat dobnak a továbbiakban, négy különböző életutat járhatnak be: a katonaság, az egyetem, a szegénynegyed vagy a hollywoodi sztárvilág várja őket, ezekben a közegekben kell helytállniuk.

A játék alatt a játékosok váratlanul szerencsés helyzetekbe kerülnek, illetve a legkülönbözőbb akadályokba ütköznek. Ez utóbbiak közül nem hiányoznak azok a helyzetek sem, amelyekbe a feketék kerülhetnek a mindennapokban: "Egy kollégád rasszista poénokkal gyötör - lépj vissza két mezőt", vagy ellenkező esetben "Megnyertél egy pert, amit a megkülönböztetésed miatt indítottál - kapsz tízezer dollárt". Chuck Sawyer, a játék megalkotója a kritikákra azt válaszolta a Fox tévé egyik műsorában, hogy minden pontot a saját tapasztalata alapján írt, hiszen ő is ehhez a kisebbséghez tartozik.