Az északír miniszterelnök népszavazást akar az egyesítésről

David Trimble északír miniszterelnök szombaton népszavazás megtartását javasolta 2003-ban az Ír Köztársaság és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország egyesüléséről. Az egyesítés ötletével köztársaságpárti katolikus vezetők álltak elő, mert szerintük az északír területeken megnőtt létszámú katolikus kisebbség miatt az egybeolvadás elkerülhetetlen.

A népszavazás megrendezésére az északír nemzetgyűlési választások napját indítványozta az Ulsteri Unionista Párt (UUP) 900 tagú irányító tanácsának belfasti éves ülésén elmondott beszédében.

A legnagyobb északír protestáns párt élére ellenszavazat nélkül újraválasztott Trimble javaslatával váratlan fricskát adott a katolikus pártoknak, különösen a Sinn Feinnek - az IRA politikai szárnyának-, de nem kis meglepetést okozott pártjában is. Az egyesített Írország követelésével köztársaságpárti katolikus vezetők álltak elő nemrégiben arra hivatkozva, hogy az észak-írországi római katolikus kisebbség létszámának gyarapodása miatt középtávon elkerülhetetlen a két terület egybeolvadása.

Vessünk véget a republikánusok blöffjének" - mondta Trimble. "Az unió (Nagy-Britanniával) erős. Bízom álláspontunkban" - tette hozzá a mérsékelt protestáns politikusok közé sorolt pártelnök. Az északír miniszterelnök kezdeményezésének elfogadása vagy elvetése most Londonon múlik - írta az AFP.