Izrael mégis tárgyalna

Korábbi fenyegetése ellenére Ariel Sharon izraeli miniszterelnök mégis hajlandó tárgyalni a palesztinokkal. Pénteken több mint 40 áldozata volt az izraeli-palesztin összecsapásoknak. Korábban Sharon azt mondta, csak akkor hajlandó szóba állni az arab vezetőkkel, ha legalább egy hétig semmilyen erőszakos akció sem történik Izraelben.

A másfél éve kitört palesztin intifáda óta a pénteki nap volt a legvéresebb Izrelben. Több mint negyvenen vesztették életüket az összecsapásokban. A pénteki harc egy arab Hamasz aktivista merényletével kezdődött: öt izralei diákot ölt meg egy gránáttal. A merénylőt az izraeli katonák megölték, és országszerte megtorló akciókba kezdtek, melyekben több mint negyven palesztin és egy izraeli katona életét vesztette. Szombaton egy nabluszi rakétatámadással folytatódott a megtorlás, de halálos áldozatok ezúttal nem voltak.

Ariel Sharon izraeli miniszterelnök az erőszakhullám hatására kijelentette: hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a palesztinokkal. Néhány nappal ezelőtt erre még nem volt hajlandó: akkor azt ígérte, hogy csak akkor kezdőthetnek el a megbeszélések, ha legalább egy hétig egyetlen merénylet sem történik Izraelben.  Ugyanakkor a palesztinok egyelőre nem hajlanak az egyezkedésre. Jasszer Arafat palesztin vezető szerint Sharon ajánlata értéktelen. Az arabok csak akkor hajlandóak egyezkedni a békefeltételekről, ha Izrael leállítja a megtorló akciókat. "Sharonnak először le kell állítania a népirtást" - idézi Nabil Adu Rudeina palesztin vezetőt a BBC.

A palesztinok vélhetően mindenképpen meg akarják várni a tárgyalásokkal Anthony Zinnit, Bush amerikai elnök közelkeleti megbízottját. Az USA hadseregében korábban vezető tisztséget viselő Zinni már próbált közvetíteni az arab-zsidó konfliktusban. Várhatóan a jövő héten ismét a térségbe utazik, és a palesztinok azt remélik, számukra kedvező lesz az amerikai ajánlat.

Az amerikaiak ugyanis arra szólították fel Izraelt, hogy vizsgálja felül a megtorló akciók elrendelését, és tartózkodjanak a sűrűn lakott területek elleni támadásoktól. Vasárnap Dick Cheney amerikai alelnök is a Közel-Keletre utazik. Az Arab Liga külügyminiszterei szombaton tárgyalnak Kairóban, ahol szintén napirenden lesz az izraeli-palesztin konfliktus. Az arab országokat tömörítő szervezet valószínűleg felajánlja, hogy elismerik Izraelt, és normalizálják kapcsolataikat a zsidó állammal, ha az izraeli csapatok kivonulnak az összes megszállt területről. Erre azonban nincs esély, bizonyos területek - például Kelet-Jeruzsálem - feladását a békepárti izraeli baloldal sem lenne hajlandó átadni a palesztinoknak.

Korábban:

Húsznál több halott az izraeli összecsapásokban