Afgán erősítés az Anakonda hadműveletnek

Az al-Kaida tagjai és a tálib fegyveresek elleni Anakonda hadműveletben résztvevő alakulatok újabb erősítést kaptak. Az amerikai hadsereg szerint a szövetségesek egyre nagyobb területet ellenőriznek, és az al-Kaida ellenállása csökken. Hekmatjar volt afgán kormányfő pártja bejelentette, hogy készek együttműködni az átmeneti kormánnyal.
Ötszáz fős, harckocsikkal és nehéztüzérséggel felfegyverzett afgán katonai konvoj indult a kelet-afganisztáni Sahi Kot falu közelében húzódó frontvonalra. A többségében tádzsik nemzetiségű katonák Gardézből nem sokkal hajnal előtt indultak útnak Zormat irányába. A csapatok már pénteken megérkeztek Paktia tartomány székhelyére, ám három napig vesztegeltek, mert a helyi katonai vezetők - etnikai bizalmatlanságra hivatkozva - ellenségesen fogadták őket, s visszahívásukat követelték az amerikaiaktól és a kabuli vezetéstől.

Az amerikai légierő folytatta a kelet-afganisztáni térség bombázását, hogy végleg kiűzze barlangi rejtekhelyeiről az al-Kaida harcosait. Az elmúlt 24 óra összetűzéseiben az amerikai erők oldalán harcoló afgán katonák közül öten sebesültek meg.

Bryan Hilferty őrnagy, katonai szóvivő szerint a március 2-án indított Anakonda hadművelet hatására folyamatosan csökken az al-Kaida fegyvereseinek ellenállása. Az akció kilencedik napjára a szövetségeseknek sikerült ellenőrzés alá vonniuk az ellenség által birtokolt területek nagy részét - mondta Hilferty a bagrami katonai támaszponton.

Hilferty szerint a terroristák feltételezett állásaiból egyre kevesebb helyről hallatszik géppuskatűz, ami azt jelentheti, hogy a szövetséges csapatoknak jelentős részben sikerült felszámolniuk az ellenállás gócait.

A pakisztáni székhelyű AIP afgán hírügynökség úgy tudja, hogy vasárnap megadta magát a gardézi afgán hatóságoknak Mohammad Ibrahim parancsnok, valamint vele együtt mintegy 150 Korán-iskolás és tálib veterán harcos. Ibrahim annak a Maulavi Dzsalaluddin Hakkaninak a fivére, aki a határok ügyeinek minisztere volt a tálib kormányban, és személyesen felelt a tálibok volt szellemi vezetőjének, Omar mollának a biztonságáért.

Az AIP szerint a magát megadó parancsnok "szabadon mozoghat" Gardézban. Az amerikaiak ugyanakkor nagy erőkkel nyomoznak az egykori tálib miniszter után, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

Gulbuddin Hekmatjar volt afgán kormányfő pártja kész együttműködni az USA támogatását élvező Hamid Karzai átmeneti miniszterelnökkel - jelentette be hétfőn a Hizb-i-Iszlámi (Iszlám Párt) párt helyettes vezetője. Kutabuddin Hilál szerint nemrég a párt néhány tagja Kabulban tárgyalt Karzaival a két fél között feszülő ellentétek feloldása érdekében.

Hekmatjar azért bírálja az átmeneti afgán kormányt, mert külföldi csapatokat hívott az országba. Hilál szerint Hekmatjar azt szeretné, ha a szövetséges csapatok elhagynák Afganisztánt, és nemzeti hadsereg állítaná helyre a békét a háború dúlta országban.

Korábban:

Több száz újabb katonát vetnek be Kelet-Afganisztánban

Folytatódik az amerikai offenzíva Afganisztánban

Lelőttek a tálibok két amerikai helikoptert - hét halott

Bővítse videógyűjteményét!

Afganisztán szemtől szemben

Fórum:

A háború elkezdődött...