Újraszervezi az ellenállást az al-Kaida

Egy afgán katonai tisztségviselő közlése szerint az al-Kaida terrorszervezet és a tálib ellenállók Afganisztán négy tartományában újraszervezik csoportjaikat, a kormány ezért katonai alakulatokat vezényel az érintett régiókba az újabb konfliktus megelőzésére.

A magát Mohammed Fahim védelmi miniszter tanácsadójának nevező tisztviselő a Reutersnek elmondta: hírszerzési források szerint Vardak, Hoszt, Paktia és Gazni tartományokban mutatnak arra utaló jelek, hogy az al-Kaida megerősíti állásait.

A kelet-afganisztáni tartományok abba a régióba tartoznak, ahol jelenleg is zajlik az amerikai csapatok által március 2-án indított Anakonda hadművelet a barlangi rejtekhelyeken meghúzódó fegyveresek ellen. Az afgán kormányzati tisztségviselő közölte továbbá, hogy a következő két nap során mintegy ötezer katonát vezényelnek a térségbe, hogy véget vessenek a tálib és al-Kaidához tartozó fegyveresek ellenállásának.

A kelet-afganisztáni Sahi Kot falu közelében húzódó frontvonalra hétfőn harckocsikkal, nehéztüzérségi fegyverzettel ellátott ötszáz fős afgán katonai konvoj érkezett, hogy a harcokban fokozatosan felváltsák az amerikai katonákat. (Adatok szerint jelenleg 800 amerikai katona tartózkodik a hadszíntéren.) Ezzel egy időben az amerikai légierő hétfőn folytatta a kelet-afganisztáni térség bombázását. Afgán parancsnokok arról adtak hírt, hogy rádióösszeköttetést létesítettek az al-Kaida bújkáló alakulataival, akik állítólag a megadásról is hajlandók tárgyalni.