Csökkent a tömegközlekedéssel utazók, de nőtt a nyugtatószerek fogyasztóinak száma Izraelben, az utóbbi hónapok során. Egy izraeli lap felmérése szerint minden nyolcadik izraeli tart attól, hogy terrorcselekmény áldozata lesz.

Izraeli fiatalok gyertyákat gyújtanak, a március 10-i merénylet helyszínén, egy jeruzsálemi kávézóban. A robbantásban 13-an vesztették életüket a merénylővel együtt. Fotó: EPA.
Fotó: EPA
A 17 hónap óta tartó, öngyilkos merényletekkel járó erőszak miatt az izraeliek kénytelenek változtatni napi életvitelükön. A Jediót Ahronót című izraeli napilap szerint minden nyolcadik izraeli tart attól, hogy ő maga, vagy valamelyik családtagja merénylet áldozatává válhat. Négy közül mindössze egy nem változtatott életvitelén, és továbbra is felkeres olyan forgalmas helyeket, mint amilyenek az éttermek és a bevásárló központok.

A tömegközlekedési vállalatok szerint az utasok számának 5 százalékos csökkenése figyelhető meg. Közvetlenül a terrortámadások után azonban akár 15 százalékkal is csökken például a buszon utazók száma. A szülők sok helyen pénzt adnak össze, hogy magán biztonsági szolgálatokat bízzanak meg az óvodák védelmére. Vannak olyanok, akik egyáltalán nem hajlandók napközi otthonba küldeni gyermeküket.

A nem vényköteles nyugtatószerek fogyasztása többszörösére nőtt Izraelben. Ötven százalékkal nőtt azoknak az izraelieknek száma is, akik a gyógyszerészcégek forródrótos telefonvonalain érdeklődnek feszültség és félelem elleni szerek iránt.

A megkérdezettek 55 százaléka egyetért azzal, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök már nem ragaszkodik 7 nap teljes nyugalomhoz a palesztinokkal való tárgyalások folytatásának előfeltételeként.

Korábban:

Elkezdődött a legnagyobb izraeli hadművelet

Halálos áldozatok a Dzsabalija menekülttáborban