A jugoszláv katonai rendőrség Momcilo Perisic szerbiai miniszterelnök-helyettesen kívül további három személyt tartóztatott le kémkedés vádjával - jelentette be péntek este a belgrádi katonai bíróság.

A törvényszék közleménye szerint a katonai rendőrség - a hadsereg biztonsági szolgálata - péntekre virradóra Perisic volt vezérkari főnökön kívül letartóztatta John David Neighbort, a belgrádi amerikai követség alkalmazottját, Miodrag Sekulic alezredest, a hadsereg belgrádi postaszolgálatának tisztjét, illetve Vladimir Vlajkovic polgári foglalkozású obrenováci lakost. A törvényszék szerint a diplomaták jogállásra vonatkozó bécsi konvenciókkal összhangban az amerikai követség alkalmazottját szabadon engedték, miután megállapították kilétét (belgrádi sajtóértesülések szerint Neighbort 15 órán át tartották fogságban).

Az előállított személyek kihallgatása után a vizsgálóbíró eldönti, hogy előzetes fogságba helyezi-e őket. Mivel Perisic kettős mentelmi jogot élvez - szerbiai miniszterelnök-helyettesként és szövetségi képviselőként - a további bírósági eljárás lefolytatásához szükség van az illetékes állami szervek jóváhagyására is.

Péntek este Perisic és az amerikai diplomata letartóztatása kapcsán közös tanácskozást tartott a szerb és a jugoszláv kormány. A megbeszélés után Zoran Djindjic szerb miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a katonai rendőrség eljárásában van néhány aggasztó dolog. Hónapok óta nyomoztak Perisic után - mondta -, de a szerb kormány 15 órával az őrizetbe vétel után a sajtóból értesült a letartóztatásról. Sem a szövetségi, sem a köztársasági kormányfőt, de a védelmi minisztert, illetve a vezérkari főnököt sem tájékoztatták az eljárásról.

A kormányfő úgy értékelte, hogy a katonai rendőrség felett nincs sem polgári, sem katonai ellenőrzés. Rámutatott arra, hogy a bécsi konvenciók szerint a diplomáciai védettséget élvező személyt nem lehetett volna letartóztatni, miközben az amerikai diplomatát elhurcolták, kámzsát húztak a fejére, és nem biztosítottak számára sem tolmácsot, sem ügyvédet. Djindjic szerint az esettel megtépázták az ország tekintélyét pont akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne a megbecsülésre.

A kormányfő "elsőrangú botránynak és az ország nemzetközi tekintélyére mért csapásnak" minősítette a történteket.

Korábban:

Letartóztatták a szerb miniszterelnök-helyettest