A krakkói illetékes hatóság nem tiltakozna egy kereskedelmi központ kialakítása ellen a volt auschwitzi haláltábor egyik hajdani műhelyépületében. A lengyelországi zsidó szervezet vezetője is elképzelhetőnek tartja a központ megnyitását, de előbb meg kívánja ismerni a terv részleteit.

Kereskedelmi központot terveznek az auschwitzi koncentrációs tábor területére. Nem először akarnak vállakozók a volt haláltábor közvetlen közelében, illetve a tábor területén építkezni, legutóbb tavaly zártak be egy diszkót Auschwitzban lengyelországi és nemzetközi zsidó szervezetek tiltakozásai nyomán - írja az il Nuovo internetes újság.

A kereskedelmi központot egy olyan épületben akarja berendezni egy magát megnevezni nem kívánó befektető, amely műhelyként működött annak idején a táborban. Az épület falára feltűnő táblát helyeznének el, amely emlékeztetne a táborban meghalt közel másfél millió áldozatra.

Az AFP értesülései szerint Stanislaw Krajewski a lengyel zsidó közösség vezetője és az auschwitzi emlékmúzeum nemzetközi vezetőségének tagja szerint a nappal nyitva tartó áruház ötlete nem tűnik kegyeletsértőnek, de a részleteket még nem volt alkalma megismerni.

2000 nyarán éjszakai szórakozóhelyet nyitottak a volt koncentrációs tábor közelében, amit később, annak ellenére, hogy a helyi polgármester védelmébe vette, bezártak.