Tömeges letartóztatások Indiában

Vallási zavargások megakadályozása céljából 18 ezer hindut vett őrizetbe az indiai rendőrség. Egyedül Ajodhja város környékén kereken ezer hindu-aktivistát tartóztattak le, akik egy bíróság által betiltott vallási szertartáson szerettek volna résztvenni. Kilenc éve a hinduk egy muzulmán templomot romboltak le, helyére hindu templomot kívántak építeni, ami azóta is véres zavargáokat eredményez.

Az Uttar Prades szövetségi állami Ajodhjában már kilenc éve véres harcok folynak egy templom területéért. Az összetűzést az váltotta ki 1992-ben, hogy fanatikus hinduk lerombolták a Babri mecsetet, és a helyére hindu templomot szerettek volna építeni. A lerombolt mecset környékét azóta több ezer katona biztosítja. A mindkét vallási felekezet által magának tartott területen mindennemű vallásgyakorlást megtiltottak.

Az indiai hatóságok 14 ezer rendfenntartót küldtek a helyszínre, és Ajodhját elvágták a külvilágtól: szünetel a a helyközi autóbusz- és vasúti forgalom, mivel a katonaság lezárta a környék útjait.