Szerbiában a hét végén két másik állítólagos bűntársával együtt szabadlábra helyezték a kémkedéssel vádolt Momcilo Perisic szerb miniszterelnök-helyettest, volt vezérkari főnököt. Az ügy egyes vélemények szerint nem más, mint figyelmeztetés Djindjic szerb kormányfőnek, hogy ne merjen ujjat húzni a Kostunica államfő ellenőrzése alatt álló, még mindig Miloseviccsel rokonszenvező katonai vezetéssel.

A belgrádi katonai rendőrség péntekre virradóra vette őrizetbe Perisicet, és vele együtt néhány órára előállította John David Neighbor amerikai diplomatát; elfogták még Miodrag Sekulic alezredest is. A belgrádi katonai bíróság szombaton mindhármukat szabadlábra helyezte, de folytatja ellenük a vizsgálatot kémkedés gyanújával. A hadsereg vezérkara azt állítja, hogy Sekulic bizalmas katonai dokumentumokat adott át Perisicnek, aki egy külföldi személynek - nyilvánvalóan Neighbornak - továbbította azokat. Egyes értesülések szerint a dokumentumok kapcsolatba hozhatók Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök hágai perével.

Zoran Djindjic szerb kormányfő hevesen bírálta a katonai rendőrséget amiatt, hogy megsértve a diplomáciai védettségről szóló bécsi konvenciót, őrizetbe vette a diplomatát, és kárt okozott az ország nemzetközi tekintélyének. Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszter sajnálatát fejezte ki William Montgomery amerikai nagykövetnek a történtek miatt. A szerbiai kormánykoalíció pártjai szerint a katonai rendőrség önkényesen működik, kikerült a polgári felügyelet alól, s hónapok óta nyomozott Perisic után a politikai felső vezetés tudta nélkül.

Kostunica és Nebojsa Pavkovic vezérkari főnök - akit még Milosevic nevezett ki erre a tisztségre - ezzel szemben azt állítja, hogy nem volt tudomása a Perisic-ügyről. Katonai szakértők szerint azonban nyilvánvaló, hogy a jugoszláv felső vezetés és a vezérkari főnök mindenről tudott.

Egyes vélemények szerint a Perisic-ügy nem más, mint figyelmeztetés a szerb kormánykoalíció pátjainak a Kostunica ellenőrzése alatt álló, még mindig Miloseviccsel rokonszenvező katonai vezetés részéről, hogy ne merjen ujjat húzni a hadsereggel. Djindjics szerb kormányfő politikustársával együtt a napokban többször hangoztatta, hogy márciusban kiadatások várhatók a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, és a vádlottak listáján jószerivel csak katonák szerepelnek.

Korábban:

Kémkedéssel vádolják a szerb miniszterelnök-helyettest
(2002. március 15.)