A jugoszláv államfő és a szerb kormányfő is követelte hétfőn este a kémkedéssel vádolt Momcilo Perisic szerbiai miniszterelnök-helyettestől, volt vezérkari főnöktől, hogy mondjon le tisztségéről. Vojislav Kostunica államfő sajtótájékoztatóján közölte: megdöbbentette a hír, hogy a vezérkartól adatok szivárognak ki.

Az államfő szerint Perisic esete "elképzelhetetlen méretű kémbotrány, amely megrázza az államot", ezért elvárja, hogy Perisic lemondjon, és az ügyet átadják az igazságszolgáltatásnak. Az államfő szerint a szerb kormánynak le kell vonnia a megfelelő következtetéseket. Ha Perisic nem mond le vagy nem váltják le, akkor felmerül az egész kabinet létjogosultságának kérdése - mondta.

Az államfő szerint Perisic elfogása jórészt szabályos volt, de gyorsabban kellett volna róla informálni az állami vezetést. Kostunica elismerte, hogy voltak hiányosságok, és "az ügybe felelőtlenül belekeverték egy külföldi diplomata nevét, akivel Perisic kapcsolatot tartott fenn".

Kostunica szerint Jugoszláviának nagyon fontos, hogy jó viszonya legyen az Egyesült Államokkal, ezért Belgrád mindent megtesz, hogy a Perisic-ügy ne tükröződjék a jugoszláv-amerikai kapcsolatokon. Zoran Djindjic szerb kormányfő hétfőn ugyancsak lemondásra szólította fel Perisicet.

A kormányfő megismételte korábbi kifogását, amely szerint megengedhetetlen, hogy a köztársasági kormányilletékeseket és személyesen őt öt hónapon át nem tájékoztatták arról, hogy figyelik Perisicet. Úgy értékelte továbbá, hogy a Perisic-ügy örvén megkísérlik aláásni kormánya tekintélyét.

A szerb miniszterelnök követelte, hogy állapítsák meg, kik a felelősek a hadsereg katonai szolgálatánál történt mulasztásokért. Djindjic közölte, hogy mivel Kostunicát sem tájékoztatták a Perisic-ügyről, elvárja, hogy menesszék Ace Tomicot, a katonai rendőrség parancsnokát.

Korábban:

Szabadlábon a szerb miniszterelnök-helyettes