Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója állítja: egyértelmű bizonyítékaik vannak arra, hogy az al-Kaida terrorszervezet biológiai, vegyi és nukleáris fegyverek előállításán dolgozik. Robert Mueller Manilában tartott sajtótájékoztatóján közölte: Oszama bin Laden Afganisztánból elűzött terrorszervezete Délkelet-Ázsiában készül terrortámadásokra.

Robert Mueller, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója - aki előzőleg felkereste Új-Zélandot, Ausztráliát, Malajziát, Indonéziát és Thaiföldet is - hétfőn a Fülöp-szigeteken

folytatott megbeszélést igazságügyi vezetőkkel és Gloria Arroyo államfővel. Elutazása előtt újságíróknak elmondta: Arroyo asszonyt is figyelmeztette, hogy Oszama bin Laden Afganisztánból elűzött terrorszervezete minden jel szerint Délkelet-Ázsiában keres menedéket, és terrortámadásokat is készül a térségben végrehajtani. Az amerikaiak szövetségeseikkel most azon dolgoznak - mondta -, hogy feltérképezzék az al-Kaida délkelet-ázsiai jelenlétét.

Az FBI igazgatója külön felhívta a figyelmet a Dzsamaa Iszlamija csoportra, amely kapcsolatban áll bin Laden terrorista hálózatával, és Washington tudomása szerint a térség több országában is vannak sejtjei. Szingapúrban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában az elmúlt hetekben több tucat iszlám szélsőségest vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük van a Dzsamaa Iszlamijához.

Az amerikai alakulatok jelenleg terroristaellenes kiképzésben részesítenek Fülöp-szigeteki katonákat, hogy segítsenek vereséget mérni az ország déli részén tevékenykedő Abu Szajjaf csoportra, amely szintén kapcsolatban áll az al-Kaidával - írja a Reuters.