Huszonnégy órája, közel 150 kurd származású, zömében nyugat-európai állampolgár várakozik a nagylaki magyar-román határ román oldalán, mivel a román hatóságok megtagadják tőlük a belépést Románia területére.

A hat buszból álló kurd békekonvoj még vasárnap este Hegyeshalomnál lépte át a magyar határt azzal, hogy Bulgárián át Törökországba készülnek. Mivel rendelkeztek a szükséges dokumentumokkal, be is léptették őket Magyarország területére. A konvoj az éjszakát hazánkban töltötte, majd hétfőn 16 órakor kilépésre jelentkeztek a nagylaki határon. Félórás ellenőrzésüket követően 16 óra 45 perckor kiléptették őket a Magyar Köztársaság területéről.

A román határőrizeti szervek egy busz és egy időközben hozzájuk csatlakozott mikrobusz kivételével nem hajlandók beléptetni őket Romániai területére, így a kurdok kedden 18 órakor még mindig a határsáv romániai oldalán tartózkodnak.

Dávid Károly határőr dandártábornok, az Orosházi Határőr Igazgatóság igazgatója szerint a román fél azért nem engedi be országába a kurdokat, mert Bulgária megtagadta a beutazásukat.

A román határsávban ragadt, kiéhezett kurdok élelmezését a magyar határőrök hozzájárulásával Nagylakról biztosítják.