Véget ért a terrorizmus elleni katonai szövetség legnagyobb afganisztáni szárazföldi csatája, az Anakonda-hadművelet. Kedd reggelre az amerikai és kanadai katonák a kelet-afganisztáni hegyekből visszatértek Kabul melletti állomáshelyükre.

Az Anakonda-hadművelet a Gardez városának környékén elterülő hegyvidéken rejtőző tálibok, és al-Kaida fegyveresek ellen indították. A nehezen járható terepen vívott csatában több száz ellenséges harcost öltek meg a szövetségesek, akiket az afgán kormány csapatai is támogattak. A hadműveletben nyolc amerikai és három afgán katona is meghalt. A hadművelet befejezése ellenére a maradék tálib fegyveresek üldözése folytatódik. Nagy-Britannia a harcok sikere érdekében újabb 1700 katonát küld Afganisztánba.

A terrorizmus elleni szövetség csapatai a Kabultól ötven kilométerre lévő bagrami támaszpontjukra tértek vissza. Az Anakonda-hadművelet befejeződése ellenére a szövetségesek folytatják a tálib fegyveresek üldözését.

Nagy-Britannia újabb katonákat küld az al-Kaida és a tálib harcosok elleni hegyek közötti harcokhoz Afganisztánba - írja a BBC. Jeff Hoon védelmi miniszter bejelentése szerint az 1700 katonából álló csapat első egységei már a napokban útra kelnek, és áprilisban már bevethetőek lesznek. A harcok sikerétől függ, hogy a katonák meddig maradnak az ázsiai országban. Afganisztánba eddig mintegy 6400 katonát küldött Nagy-Britannia.

Korábban:

Támadásra készülnek az Anakonda hadművelet résztvevői

Bin Laden ártatlan - állítja féltestvére

Bővítse videógyűjteményét!

Afganisztán szemtől szemben

Fórum:

A háború elkezdődött...