Gennagyij Szeleznyovnak, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma kommunista elnökének felmentését kezdeményezte szerdán a parlamenti többség. A honatyák 247 igen szavazattal, 127 ellenében javasolták a duma tanácsának a házelnök - senki által nem várt - elmozdítását.

A magyar Országgyűlés házbizottságával megegyező testületnek március 30-ig kell döntenie a képviselők indítványáról. A váratlan belpolitikai szenzációt egy voltaképpen jelentéktelen horderejű vita váltotta ki: szerdán arról döntött a parlament, hogy megvonják-e a házelnök szavazati jogát a duma tanácsában. A szavazás időpontjában éppen hivatalos spanyolországi látogatásra induló Szeleznyov számára pártja szövetségeseinek meggondolatlan húzása idézte elő a kellemetlen helyzetet: a szavazati jog megvonása után a kommunistákkal közös blokkot alkotó agrárpárt ugyanis bizalmi szavazást kért a házelnökkel szemben.

Ljubov Szliszka, az alsóház első alelnöke úgy értékelte a történteket, hogy a duma többségét alkotó Kreml-párti frakciók láthatóan a korábbi erőviszonyokat rögzítő, kommunistákkal kötött paktum felmondására használták ki a váratlanul előállt helyzetet.

Szeleznyov elmozdítása mellett szavaztak a dumában helyet foglaló liberális pártok és Vlagyimir Zsirinovszkij - csak nevükben - liberális demokratái is. Szeleznyov 1996 óta tölti be a házelnöki posztot, 1999-ben a kommunista párt és a jelenlegi legnagyobb Kreml-párti képviselőcsoport, az Egység (Jegyinsztvo) megállapodása tette lehetővé a legnépesebb, de abszolút többséggel nem rendelkező frakció képviselőjének poszton maradását. A paktum értelmében a törvényhozás kulcspozícióin is megosztozott a két legnagyobb politikai erő. A duma-tanácsi szavazati jog megvonását azért kezdeményezték az orosz politikai nyelvben centristáknak nevezett Kreml-párti frakciók, mert értékelésük szerint - mivel a testületben valamennyi frakcióvezető is szavazhat - ez a privilégium igazságtalanul előnyös helyzetbe hozza az ily módon két vokssal is rendelkező kommunistákat. Arra nem volt példa, hogy Szeleznyov élt volna szavazati jogával.

A szerdai döntés értelmében a tanácsra vár annak eldöntése, hogy milyen indokkal mozdítják el posztjáról a házelnököt. A Kreml, amely kimondottan jó kapcsolatokat ápol Szeleznyovval, egyelőre nem kommentálta a duma döntését. Az 55 éves politikus általános vélekedés szerint centrista politikát folytat a házelnöki székben.