Az ígéretek ellenére nem engedték át Románia területén annak a kurd békekonvojnak az utasait, amely hétfő délutántól több mint huszonnégy órát várakozott a román-magyar határon. Kedd éjjel Nagylaknál visszafordították a hat autóbuszt a román határőrök.

Kedd éjszaka visszafordult a kurd békekonvoj a magyar-román határról, miután a több száz utast huszonnyolc órás várakozás után sem engedték be Romániába. A kurd konvoj szombaton indult Brüsszelből a bolgár-török határ felé, és hat autóbusszal, valamint mikrobuszokkal hétfőn délután érkezett a nagylaki átkelőhöz. A román csendőrség nagy erőkkel vonult ki Nagylakhoz.

Dávid Károly tábornok, az Orosházi Határőr Igazgatóság vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a román határőrök egy buszt beengedtek, a többiek azonban, közel 200 ember, köztük több európai ország tudósítójával a senki földjén várakozott több mint egy napig. Élelmiszert és vizet a buszvezetők vittek az utasoknak Nagylakról.

Dávid elmondta, hogy a román határőrök azért fordították vissza a kurdokat, mert Bulgária előre bejelentette: nem léphetnek be a területére. Hétfőn a román külügyminiszter, Mircea Geoana még azt mondta, hogy a kurdok beléphetnek Romániába, de rendőrségi kísérettel a lehető legrövidebb útvonalon és időn belül kell áthaladniuk az országon.

A szolidaritási konvojt azért utazott keresztül Európán, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra: Törökországban a kurdokat megfosztják alapvető kisebbségi jogaiktól, és az országban továbbra is érvényben van a halálbüntetés.

Korábban:

A románok feltartóztattak egy kurd békekonvojt