Hans-Dietrich Genscher 75 éves

A magyar nép nevében köszöntötte csütörtökön Berlinben Mádl Ferenc az NSZK egykori külügyminiszterét annak 75. születésnapja alkalmából. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) által rendezett ünnepségen Mádl Ferenc egyetlen külföldi szónokként gratulálhatott Hans-Dietrich Genschernek, aki 23 éven át volt tagja a bonni kormánynak, s rekord hosszúságú időt, 18 évet töltött a külügyminisztérium élén.

Születésnapi gratulációjában Mádl Ferenc kiemelte: Genscher csaknem két évtizedes külügyi pályája révén tiszteletre és elismerésre tett szert Németország határain kívül is. Tevékenysége nélkül aligha következhetett volna be a Közép- és Kelet-Európát bő egy évtizeddel ezelőtt átalakító politikai fordulat.

Hans-Dietrich Genscher
"Annak a nemzedéknek a tagjaként, amely még saját bőrén tapasztalta meg a háborút, Ön következetesen küzdött nemcsak Németország újraegyesítéséért, de egyben Európa megosztottságának felszámolásáért is. Széles látókörének köszönhetően korán fölismerte Európa jövőjének nagy történelmi összefüggéseit, és szorgalmazta az Európai Unió keleti bővítését. Ha Önön múlt volna, talán ma már készen állna a közös európai ház" - mondta a köztársasági elnök.

A továbbiakban emlékeztetett arra, hogy a múlt hónapban ünnepelte a két ország a német-magyar együttműködési és partnerségi szerződés aláírásának tizedik évfordulóját. "Ez a szerződés, amely éppen az Ön aláírásával pecsételte meg a kétoldalú baráti viszonyt és a Magyarországnak nyújtott német támogatást, egyike volt az első lépéseknek, amelyekkel az Ön újra egyesült hazája megújította kapcsolatait Kelet- és Közép-Európa országaival" - hangoztatta Mádl Ferenc.

A Bundestag irodaházának nagycsarnokában rendezett születésnapi ünnepségen részt vett Genscher pártjának, az FDP-nek teljes vezérkara, ott volt Gerhard Schröder kancellár és Joschka Fischer külügyminiszter.

A 75. születésnap alkalmából ritka megtiszteltetés érte az ünnepeltet: a balti-tengeri Usedom szigetén fekvő Loddin községben utcát neveztek el Genscherről és egykori "főnökéről", Helmut Kohl kancellárról.