Tömegtüntetés Rómában

Özönlenek a tüntetők Róma központjába a szakszervezeti tüntetésre, a szervezők szerint eddig kétmillióan vannak. A tüntetést a munka törvénykönyvének módosítsa ellen, a demokrácia védelmének érdekében szervezte a legnagyobb szakszervezeti szövetség, a baloldali CGIL.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A CGIL azzal a jelszóval hirdette meg minden idők legnagyobb olaszországi tömegmegmozdulását, hogy a résztvevők nemet mondjanak a terrorizmusra, védelmére keljenek a demokráciának és kiálljanak a dolgozók jogai mellett. Eredetileg ez utóbbi lett volna a tüntetés fő célja: a munka törvénykönyvének 18. cikkét akarta oltalmazni ez az országos munkavállalói érdekvédelmi szövetség. A kormány ugyanis módosítani akarja az érvényben lévő munkajogi rendelkezést, amely az igazságtalanul vagy megfelelő indok nélkül elbocsátott dolgozó számára eddig lehetővé tette visszahelyezését saját állásába a bíróság által. A CGIL hajthatatlannak bizonyult ebben a témában, Silvio Berlusconi jobbközép kormánya pedig ragaszkodott az általa kidolgozott módosításokhoz.

A napokban azonban a Vörös Brigádok - Harcoló Kommunista Párt (BR-PCC) elnevezésű terrorszervezet meggyilkolta Bolognában az említett munkaügyi vita egyik legnagyobb szakértőjét, Marco Biagi jogi professzort, minisztériumi tanácsadót. A miniszterelnök és a kormánypolitikusok nagy része a merényletet összekapcsolta azoknak az erőknek a tevékenységével, amelyek meg akarják akadályozni a reformokat. A CGIL számára tehát alapvetően fontos, hogy minden gyanút elhárítson magáról, ezért egyszerre foglal állást a szombati tüntetésen a munkavállalói jogok védelméért és a terrorizmus ellen. A vörös zászlók nagy részét a Biagi-gyilkosság miatti gyász jeleként fekete csíkkal vagy gyászkerettel látták el.

Már hajnalban nagy tömegben érkeztek a résztvevők az örök város hat különböző pontjára, ahonnan a tervezettnél egy órával korábban, azaz nem sokkal kilenc óra után elindultak a menetek a délutáni közös nagy tüntetés színhelye, a Circus Maximus felé. Hajnali fél ötkor érkeztek a fővárosba az első nagy távolsági buszok, hatvanegy különvonat futott be, hat pótlólagos légijáratot és négy hajót állítottak be, hogy a szigetekről is elérhessék az érkezők a fővárost.

Rendkívüliek a biztonsági intézkedések, mivel a hatóságok félnek, hogy verekedés törhet ki a tüntetők és a globalizációellenes csoportok között. Összesen ötvenkét kilométer utat zártak le a rendőrök, ezer közlekedési rendőr ügyel a forgalom elterelésére, bővítették a városi metrójáratok számát.

Az éjszaka érkezettek már korán reggel gyülekezni kezdtek a menetek számára indulási helyként kijelölt pontokon, nevezetesen a Piazza San Giovannin, a Piazza della Repubblicán, a Piazzale delle Crociatén, a Piazza dei Navigatorin, a piazza Maresciallo Giardinón, valamint a piazzale Ostiensén.  A Caracalla fürdői és a Colosseum közötti szakaszon tíz utcai óriásképernyőt állítottak fel, hogy mindenki láthassa majd az esemény fő szónokát, Sergio Cefferatit, a CGIL főtitkárát.

Korábban:

Biagi professzor gyilkosa már jogászt is ölt

Újra aktív a Vörös Brigádok terrorszervezet