Végleg elbúcsúztatták a Kurszk kapitányát

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Szenpétervárott Gyennadij Ljacsintól a Kurszk atom-tengeralattjáró kapitányától és hat matróztól. Vlagyimir Kurojedov admirális, az orosz flotta feje hősként magasztalta a katonákat. A szertartást - sorrendben az utolsó Kurszkos temetést - televízión keresztül közvetítették Oroszország-szerte.

Díszmenettel és sortűzzel tisztelegtek a holtak előtt Fotó: EPA
Fotó: EPA
Szentpéterváron katonai tiszteletadással végleg elbúcsúztatták a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró kapitányát és még hat főt a hajó 118 fős személyzetéből. Gyennadij Ljacsin kapitányt és társait hősként magasztalta az orosz haditengerészet feje, Vlagyimir Kurojedov admirális, aki szerint a legénység egy nagy atomkatasztrófát akadályozott meg. A temetést Oroszország-szerte sugározták televízión, a hadihajók félárbocra eresztették zászlóikat, a temetésen sortűzzel tisztelegtek a holtak előtt.

A 2000 augusztusában elsüllyedt tengeralattjárót 2001 őszén emelték ki, ekkor kezdték meg a szerencsétlenség okainak vizsgálatát, valamint a szörnyethalt tengerészek maradványainak felkutatását a hajótestben, illetve azonosításukat. Az azonosítás az elmúélt hetekben zárult le a kapitány és még hat matróz maradványainak megtalálása után. A 118 halott közül hármat nem tudtak azonosítani, mivel annyira szétroncsolódott a testük.

Korábban:

Elavult torpedó okozhatta a Kurszk katasztrófáját
2002. febr. 19.

Azonosították a Kurszk kapitányának holttestét
2002.