Holland segítség Jugoszláviának

A holland miniszterelnök szerint országa támogatja Jugoszlávia felvételét a nemzetközi szervezetekbe, de Belgrádnak meg kell szüntetnie az ország európai integrációját hátráltató akadályokat és együtt kell működnie a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

A nemzetközi szervezetekbe való felvételről szóló ajánlat Wim Kok holland miniszterelnök és Dragisa Pesic jugoszláv kormányfő belgrádi tárgyalása során hangzott el. Kok hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy Jugoszlávia továbbvigye a reformfolyamatot, mert csakis ezen az úton haladva válik képessé az Európai Unióval való társulási és stabilizációs megállapodás aláírására.

Ugyancsak lényeges számára a NATO békepartnerségi programjához és az Európa Tanácshoz való csatlakozás, mivel ezzel határozottan kirajzolódna Jugoszlávia békés és stabil jövője. A holland kormányfő arra figyelmeztetett, hogy Belgrádnak meg kell szüntetnie az integrációs folyamatot hátráltató akadályokat, fel kell gyorsítania a reformok végrehajtását, a társadalom demokratizálódását és szorosabban együtt kell működnie a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Pesic és Kok megbeszélésen főként Jugoszlávia és Hollandia gazdasági együttműködéséről volt szó, és tárgyaltak holland vállalatok jugoszláviai befektetési lehetőségeiről. Pesic szerint hamarosan aláírnak több fontos kétoldalú megállapodást a légi és közúti forgalomról, valamint a távközlésről. ű

Kostunica és Djindjic Perisic lemondását követeli

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia