Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerint nem érettek meg a feltételek Jasszer Arafat palesztin elnök utazási tilalmának feloldásához, amely lehetővé tenné részvételét a szaúd-arábiai békekezdeményezést megvitató arab csúcstalálkozón. Arafat visszautasítja az izraeli részről állított feltételeket, így maga is lemond az Arab Liga csúcsértekezletén való részvételérő.  

"Sajnos a feltételek még nem érettek meg ahhoz, hogy Arafat elnök elutazhasson Bejrútba" - mondta az izraeli televízió arab nyelvű adásában, az Arab Liga libanoni fővárosban tartandó csúcsértekezletének előestéjén Saron. hozzátette: az izraeli kabinet könnyebben engedélyezné Arafat külföldi utazását, ha a palesztin vezető egy népéhez arabul intézett beszédben tűzszünetet hirdetne, és az izraeli megszállás elleni felkelés, az erőszakcselekmények megszüntetésére szólítana fel.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az izraeli kormányfő rendkívül nehéz feltételt szabott Arafat kiutazásának engedélyezéséhez, amikor közölte: az Egyesült Államoknak garantálnia kell, hogy Izrael fenntarthatja jogát a palesztin vezető hazatérésének megtagadására, ha távollétében terrortámadásokat követnek el izraeliek ellen. Saron kormánya a washingtoni vezetés nyomása ellenére döntött az utazási tilalom fenntartása mellett.

Jasszer Arafat palesztin elnök úgy döntött, hogy visszautasítja az elutazásának lehetővé tételéhez fűzött izraeli feltételeket, és inkább lemond az Arab Liga csúcsértekezletén való részvételéről, mindazonáltal a palesztin vezető vizsgálja annak lehetőségét, miként szólhatna a szerdán kezdődő bejrúti csúcs részvevőihez a ciszjordániai Rámalláhból.

Az Egyesült Államok abban bízott, hogy Arafat jelenléte nagyobb súlyt ad a szaúdi békekezdeményezésnek, amely 54 éven át tartó ellenségeskedésnek vetne véget Izrael és az arab világ között

Korábban:

Izrael kész támogatni a Zinni-javaslatokat