Arafat kész a tűzszünetre

Jasszer Arafat palesztin elnök csütörtök este bejelentette: kész megvalósítani az azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet Izraellel, és erről már tájékoztatta is az amerikai elnök különmegbízottját, Anthony Zinni tábornokot.

Arafat a ciszjordániai Rámalláh városában jelentette be, hogy készen áll feltétel nélkül megvalósítani a Mitchell-jelentésben, valamint az izraeliek és palesztinok közötti tűzszünetre vonatkozó Tenet-tervben foglaltakat. George Mitchell volt amerikai szenátor a béketárgyalások újraindítására dolgozott ki tervet, George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója pedig a tűzszünet feltételeit munkálta ki, amelyeket mindeddig nem sikerült megvalósítani.

Arafat egy nappal a 21 emberéletet követelő netánjai merénylet után jelentette be készségét a tűzszünet kihirdetésére.

Izraeli kormánykörökből kiszivárgott információk szerint a zsidó állam ugyanakkor katonai válaszcsapást fontolgat a palesztinok ellen a szerdai merénylet miatt: palesztin biztonsági illetékesek csütörtök este arról számoltak be, hogy izraeli harckocsik és páncélozott szállító harcjárművek tartanak Rámalláh felé.

- Sajnos, Izrael agresszív előkészületeket tesz egy nagyszabású katonai akcióra, amelynek városaink, menekülttáboraink és maga a palesztin nép a célpontja - mondta Arafat rámalláhi sajtóértekezletén. Hozzátette: az izraeli katonai lépés aláaknázhatja az Arab Liga csütörtöki zárónapján jóváhagyott békekezdeményezést, amelyben az arab országok teljes békét kínálnak Izraelnek az összes megszállt arab terület kiürítése és a palesztin menekültek problémájának rendezése fejében.

Nem sokkal Arafat bejelentése előtt egy palesztin szélsőséges behatolt egy népes zsidó településre a ciszjordániai Náblusz közelében. Automata fegyveréből leadott lövésekkel megölt három zsidó telepest.

Korábban:

Külföldi megfigyelők estek áldozatul Ciszjordániában

A Hamász robbantott Netánjában

15 halott az újabb izraeli merényletben

Külföldi megfigyelők estek áldozatul Ciszjordániában

Arafat nem utazhat

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története