Békét ajánl Izraelnek az Arab Liga

Elfogadták az arab országok vezetői a közel-keleti béketervet, amelyet a szaúdi koronaherceg terjesztett elő az évek óta tartó izraeli-palesztin véres konfliktus megfékezésére. A zárónyilatkozat szerint az arab országok elismernék Izraelt, ha annak hadserege kivonulna a megszállt palesztin területekről. Követelik továbbá egy palesztin állam létrehozását, Kelet-Jeruzsálem központtal. Az izraeli külügyminisztériumban bejelentették, hogy jelenlegi formájában nem fogadják el a béketervet.

Véget ért az Arab Liga csúcsértekezlete. Az arab országok képviselői a bejrúti tanácskozáson elfogadták a közel-keleti béketervet, amelyet Abdallah szaúd-arábiai trónörökös terjesztett elő. Terve az izraeliek és a palesztinok között dúló erőszaknak kívánt véget vetni.

A zárónyilatkozatot a libanoni kultuszminiszter olvasta fel - számolt be a BBC. Ebben a résztvevő országok vezetői felszólítják Izraelt, hogy vonuljon ki az 1967-ben megszállt területekről, cserébe azt ígérik, hogy elismerik Izraelt, diplomáciai kapcsolatra lépnek vele, és befejezettnek tekintik az arab-izraeli konfliktust.

A nyilatkozat szerint független palesztin államot kell létrehozni Ciszjordániában, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, az elűzött palesztinoknek pedig biztosítani kell, hogy visszatérhessenek lakóhelyükre. A tanácskozáson állítólag erről a pontról folyt leghosszabban a vita.

A résztvevők elutasítottak bármilyen lehetséges Irak elleni akciót, Irakot feltétlen támogatásukról biztosították. Az Egyesült Államok azonban jelentős lépésnek minősítette a dokumentumot.

Izrael jelenlegi formájában nem tudja elfogadni a béketervet - jelentette be csütörtök délután Emmanuel Nachson, külügyi szóvivő. Izrael nem kíván független palesztin állam létrehozásáról, és a palesztinok visszatelepítéséről egyezkednil. "Ez Izrael szétzúzásával lenne egyenértékű, amihez természetesen nem járulhatunk hozzá" - mondta. A zárónyilatkozat szövegében olvasható "rendeződne Izrael és az arab országok kapcsolata" kifejezés megfoghatatlannak tűnik az izraeli vezetőknek - tette hozzá.

A konferencián nem vett részt a palesztin és az egyiptomi vezető. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azért maradt távol, mert így fejezte ki szolidaritását Arafat palesztin vezetővel. A jordán uralkodó egészségi állapotára hivatkozva maradt távol.

A dokumentum elfogadása előtti este öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy izraeli tengerparti szállodában. A merényletben 21 ember meghalt, és 170 megsérült Netánjában.

A Rámalláhban veszteglő Jasszer Arafat csütörtökön azt üzente Bejrútba, hogy az izraeliek 150 páncélossal vették körül Rámalláhot, és felszólították a külföldieket, hogy hagyják el a várost. A palesztin vezető attól tart, hogy az izraeli katonák hamarosan megtámadják a várost.

Korábban:

A palesztinok kivonultak az arab csúcsról

170 sérült, 21 halott az izraeli merényletben

Nem hiányzik a könyvespolcáról?

Martin Gilber: Izrael története