Kispapok zaklatása miatt lemondott Poznan érseke

Csütörtökön jelentette be lemondását a poznani érsek, mivel kispapok zaklatásával vádolták meg. A pápa elfogadta a főpap lemondását. A 67 éves Juliusz Paetz ügyében már folynak a vizsgálatok. Az utóbbi időben egyre több magas rangú pap válik meg hivatalától szexuális zaklatás vádjai miatt. Legutóbb az Egyesült Államokban robbant ki ilyen botrány, de korábban már osztrák és ír papok is vonultak vissza ilyen okokból.

A pápa csütörtökön levelében ismét a szexbotrányok miatti aggodalmait hangoztatta Fotó: EPA
A pápa a csütörtöki
szentmisén Fotó:Fotó: EPA
Lemondott a poznani érsek, mivel azzal vádolják, hogy kispapokat molesztált. A főpap a csütörtöki misén jelentette be, hogy a katolikus egyház jó hírének megőrzése miatt beadta lemondását a pápának, aki el is fogadta azt.

A 67 éves Juliusz Paetz érsek megismételte korábban már hangoztatott érvelését, miszerint "kedvességét és természetességét" értették félre, és ennek vált ő áldozatává. Paetz következetesen visszautasítja a vádakat, melyek megrengették a Lengyelország - II. János Pál pápa szülőföldjének - katolikus egyházába vetett bizalmat.

A főpapot gyanúsították meg paptársai, hogy éjszakánként - egy föld alatti alagúton, titokban - előszeretettel látogatja a szeminaristák hálóhelyeit, és nyilvános helyeken hozzádörgölőzik a kispapokhoz.

Paetz egy újabb magas rangú egyházi személy Európában, az osztrák Hans Hermann Groer bíboros mellett, aki szintén fiatalok molesztálása miatt kell, hogy félbehagyja szolgálatait. Groer 1998-ban mondott le, mivel azzal vádolták, hogy fiatal fiúkat zaklatott. A Vatikán megerősítette, hogy elfogadták a lengyel érsek lemondását.

Korábban az Egyesült Államokban robbant ki szexuális zaklatás miatti botrány a katolikus egyház személyiségei körül. Idén március közepén, a kaliforniai Long Beach püspöke, Antony O'Connell mondott le hasonló okokból, de 1998-ban az ő elődje is fiatal fiúk molesztálása miatt vált meg hivatalától. Hasonló esetekre derült fény az említett Ausztrián kívül Írországban is.

A napokban a pápa és New York érseke is keményebb fellépést helyezett kilátásba a szexuális zaklató egyházi személyekkel szemben.

Korábban:

Keményebb fellépés a pedofil papok ellen
2002. márc. 24.

Lemondott a zaklatással vádolt pap
2002. márc. 14.

Évszázados tabu dőlt meg az egyházi szexbotrányok miatt
2001. máj. 4.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Karl Heussi: Az egyháztörténet kézikönyve