Arafat a föld alá menekült

Az izraeli csapatok péntek folyamán szobáról szobára ostromolták a palesztin hatóság központi irodáit, melyeknek jelentős részét ellenőrzésük alá vonták. Az izraeliek hatvan palesztint vettek őrizetbe az épületben. Arafat egy biztonságosabb helyiségbe menekült, az egyik épület alsó szintjén. Az izraeli vezetés ellenségnek nyilvánította Arafatot, és részleges mozgósítást rendel el a tartalékosok körében. Tizenhárom palesztin szélsőséges csoport bejelentette: összefog a palesztin népért.

Palesztin forrásokból közölték, hogy a rámalláhi központba behatolt izaeli egységek tűz alá vették Jasszer Arafat irodáját. A palesztin információs miniszter, Jasszer Abed szerint közvetlen veszélyben volt a palesztin vezető élete, mivel személyes irodáját vették célba a tankok. Ezért Arafat, miközben testőrsége heves tűzharcot vívott az izraeli katonákkal, egy biztonságosabb helyiségbe vonult át, az egyik épület alsó szintjére.

Délután az izraeli kormány egyik szóvivője kijelentette: Arafatnak nem kell aggódnia személyes biztonságáért, az izraeli hadsereg csupán terrorista szervezetét számolja fel, amit neki nem sikerült elvégeznie. Arafatot támogatásáról biztosította az Európai Unió is. Az EU jelenleg is a palesztinok vezetőjének tekinti Arafatot - áll a közleményben.

Péntek délután az izraeli hadsereg egységei helyiségről helyiségre folytatott ostrom során a palesztin hatóság épületeinek jeletős része fölött megszerezték az ellenőrzést. Az épületbe a falakba robbantott hasadékokon keresztül jutottak be. Az épületek belsejében körülbelül 60 palesztint vettek őrizetbe.

Korábban az izraeli hadsereg buldózerjei és tankjai lerombolták a palesztin hatóság három épületét, melyek Arafat irodájától északra feküdtek. Az izraeli rádió szerint a palesztin vezető folyamatosan hívja az arab vezetőket telefonon, hogy rávegye őket: fejtsenek ki nyomást Izraelre a hadmozdulatok befejezése érdekében. Egyiptom közben kijelentette, hogy Izrael palesztinok elleni megtorlása hadüzenetnek tekinthető.

Az izraeli csapatok pénteken hajnalban foglalták el Rámalláhot, ahol Jasszer Arafat palesztin elnök hivatali székhelye is található. Egyes jelentések szerint nagyrészt, más közlések szerint teljesen elfoglalták a területek. Palesztin források arról számoltak be, hogy mintegy 200 izraeli harckocsi és csapatszállító jármű nyomult be a Jordán folyó nyugati partvidékén fekvő városba. Náblusz közelében három települést vettek körül az izraeli katonák.

Szemtanúk szerint jelenleg egy izraeli harckocsi áll közvetlenül Arafat hivatala előtt. Az izraeli katonák bementek az elnök hivatalának épületébe is, anélkül hogy megközelítették volna Arafat irodáját - közölte palesztin tisztségviselő.

Az izraeli behatolás közepette kitört lövöldözésben valószínűleg meghalt egy 22 éves palesztin férfi. Korábbi jelentések szerint egy palesztin nő is életét vesztette, aki épp férjével együtt autóval utazott, amikor az izraeliek rájuk lőttek. Egyes értesülések szerint eddig összesen négy palesztin halt meg a harcokban. Egy izraeli katonatiszt is meghalt a palesztinokkal folytatott tűzpárbajban.

Az izraeli bevonulás után, a hadsereg utasítására beszüntette adását két helyi televíziós adó. Elnémult a Palesztina Hangja hivatalos palesztin rádió is. Az izraeliek kijárási tilalmat hirdettek a városban, amelynek utcái szinte teljesen kihaltak.

Öngyilkos merénylet Jeruzsálemben

Legalább három áldozata van a péntek reggeli öngyilkos merényletnek,  amit egy jeruzsálemi szupermarketben hajtottak végre. A robbantásban a rendőrök szerint ketten vettek részt, egyikük egy palesztin nő. A merényletnek több mint húsz sérültje van, kettejük állapota súlyos.

Izraeli rendőrök és palesztinok között összetűzés tört ki Jeruzsálem szent helyén, a Mecstek terén. A pénteki muzulmán nagyima után a palesztinok kövekkel dobálták meg az imádkozó zsidókat. Az összecsapásban egy rendőr megsérült.

Arafat: "Foglyul akarnak ejteni, vagy meg akarnak ölni"

Jasszer Arafat péntek délelőtt kijelentette, hogy a palesztinok nem adják meg magukat Rámalláh izraeli ostromlóinak. "Izrael foglyul akar ejteni, vagy meg akar ölni" - mondta. Hozzáfűzte azonban: kész mártírként meghalni. Arafat szerint a Rámalláh ellen intézett izraeli rajtaütés válasz az Arab Liga bejrúti csúcsértekezletének állásfoglalására, amely támogatja a szaúd-arábiai béketervet. Arafat emellett az Egyesült Államok beavatkozását sürgette egy szélesebb körű regionális konfliktus elkerülésének érdekében. Arafat sürgős beavatkozásra szólította fel az Iszlám Konferencia Szervezetét, amelynek jelenleg Katar a soros elnöke.

Arafat csütörtök este kifejezte készségét az azonnali tűzszünetre, de bejelentése az izraeli kormányt nem hatotta meg. Minden jel arra mutat, hogy kemény katonai választ ad a netanjai palesztin öngyilkos merényletre, amely 21 izraeli életét oltotta ki.

Benjámin Ben Eliezer, izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy a ciszjordániai város a terrorizmus főhadiszállása. Izrael döntő csapást kíván intézni a terrorizmus ellen - adták értésre a kabinet tagjai találkozójukat követő sajtótájékoztatójukon. Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy nincs szándékukban fizikailag ártani Arafatnak, Ariel Saron miniszterelnök viszont nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a palesztin vezetőt egy későbbi időpontban eltávolítják a Jordán folyó nyugati partvidékéről. Saron sajtóértekezletén megerősítette, hogy az izraeli erők behatoltak Arafat irodáinak épületegyüttesébe, az izraeli művelet részleteibe azonban nem bocsátkozott.

Arafatot ellenségnek nyilvánították

Ellenségnek nyilvánította az izraeli vezetés Jasszer Arafat palesztin vezetőt. Ariel Saron miniszterelnök erről maga beszélt a televízióban a kabinet egész éjszakás rendkívüli ülését követően, péntek reggel. A testületet az izraeliek elleni palesztin merényletek nyomán hívták össze - Saron a 21 halálos áldozattal járt netanjai merénylet mellett két frissebb, izraeli telepek elleni támadásról tett említést, amelyek összesen hat izraeli életét követelték.

A kabinet a palesztin elnök teljes elszigeteléséről, illetve a palesztin területek részleges megszállásáról és a hadműveletek kiterjesztéséről is döntött. Bejelentették, hogy részleges mozgósítást rendelnek el a tartalékosok körében.

Arafat-ellenes tüntetés

A palesztin nép elleni háborús nyilatkozatnak minősítette Ariel Saron izraeli kormányfő péntek reggeli nyilatkozatát Nabil Abu Rudejna, Jasszer Arafat palesztin vezető tanácsadója, illetve Szaeb Erakat főtárgyaló. Rudejna nyilvánvalónak minősítette, hogy Saron átfogó háborút hirdetett a palesztinok ellen. Megerősítette véleményét Erakat főtárgyaló, aki egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg Arafat hivatalának izraeli ostromát. Erakat szerint Saronnak szándéka a Palesztin Hatóság és a teljes békefolyamat tönkretétele is. A főtárgyaló úgy vélte, az izraeli kormányfő nyilatkozata további vérontást eredményez a térségben.

Összefognak a szélsőséges palesztin csoportok

Tizenhárom palesztin nacionalista és szélsőséges csoport pénteken bejelentette, összefog annak érdekében, hogy megvédjék a palesztin népet a Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partvidékén. Az érintett szervezetek egyúttal felszólítottak minden fegyveres csoportot, hogy csatlakozzanak az izraeli agresszió ellen létrejött összefogáshoz. - mondta a frissen alakult szövetséget irányító szélsőséges Hamasz mozgalom egyik magas rangú vezetője. A Hamasz Izraelben mindenütt harcolni kíván a zsidó állam ellen, amely "drágán megfizet" Rámalláh elfoglalásáért. A Hamasz vállalta már a szerdai véres palesztin merényletet is, amely 21 ember életét követelte, és száznál többet megsebesített. Azzal fenyegetőztek, hogy lecsapnak minden izraelire, a világ bármely részében.

Libanon, az Arab Liga soros elnöke, felszólította az ENSZ-et, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, valamint Oroszországot, hogy azonnal állíttassák le az izraeliek "barbár agresszióját" Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi hivatali központja ellen.

A magyar Külügyminisztérium közleményben fejezte ki felháborodását és együttérzését a 21 ember életét kioltó merénylet miatt. A minisztérium állásfoglalása szerint a palesztin hatóság vezetésének fel kell számolnia a terrorizmust, de önmérsékletet kell tanúsítania az izraeli kormánynak is. Sajnálatos, hogy a terrorakcióra és a katonai feszültségek újbóli kiéleződésére akkor került sor, amikor az Arab Liga bejrúti csúcsértekezlete egyhangúan fogadta el a nemzetközi közösség által is támogatott, szaúdi kezdeményezésű béketervet. Ez az arab-izraeli konfliktus átfogó, tartós rendezését - az 1967 júniusában megszállt területekről való izraeli kivonulás, a független palesztin állam megteremtése, Kelet-Jeruzsálem státusának és a menekültkérdés tárgyalásos rendezése útján - az egész arab világ nevében békét, a térség országainak biztonságot, kapcsolataik normalizálását együttesen kívánja megteremteni - áll a közleményben.

Korábban:

Tűzharc Arafat hivatali központjában

Arafat kész a tűzszünetre

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története

(MTI)