Kína szorosabban együttműködne Indiával

Kínai és indiai illetékesek pénteken egyetértésben állapították meg Pekingben, hogy a két állam közti feszültségek, a határviták ellenére törekedni kell a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére.

Tang Csia-hszüan kínai és Dzsaszvant Szingh indiai külügyminiszter pekingi megbeszélésének homlokterében a két ázsiai ország közötti vitatott határok kérdése szerepelt. A kínai diplomácia vezetője hangoztatta a tárgyaláson, hogy tevékenyen és gyakorlati módon kell törekedni a határvita tárgyalásos úton történő rendezésére.

A kínai állami televízió idézte Csien Csi-csen miniszterelnök-helyettest, aki Szinghet fogadva azt mondta: semmilyen körülmények között nem lehet többé katonai konfrontáció a két ázsiai hatalom között. Indiai vezetők közölték, hogy nem tekintenek úgy Kínára, mint az országuk biztonságát fenyegető hatalomra.

India és Kína viszonya 1962-ben romlott meg, amikor 21 napos háborút vívtak a himalájai határvita miatt. A két országnak most is van területi követelése egymással szemben; csaknem másfél magyarországnyi terület hovatartozását vitatják. A közöttük lévő feszültség további forrása, hogy Kína korszerű fegyvereket és rakétatechnológiát ad el Pakisztánnak, India legfőbb ellenlábasának.