Tűzharc Arafat hivatali központjában

Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi irodái körül tűzharc bontakozott ki izraeli csapatok és Arafat testőrei között. Az izraeli vezetés ellenségnek nyilvánította a palesztin elnököt, és teljes elszigeteléséről döntött. Izrael részleges mozgósítást rendel el a tartalékosok körében - tette közzé a döntést Saron izraeli miniszterelnök. Arafat tanácsadója háborús nyilatkozatnak minősítette Saron szavait.

Izraeli tank Arafat főhadiszállásánál
Tűzharc folyik az izraeli csapatok és Jasszer Arafat palesztin elnök testőrei között az elnök rámalláhi irodái körül, és az épületegyüttesen belül. Ezt Arafat egyik vezető tanácsadója közölte. Nabil Abu Rudeina, figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy a tűzzel játszik és rá hárított minden felelősséget. Jó néhányan megsebesültek a harcban - tette hozzá telefonon Rudeina az ostromlott épületegyüttesből.

Hajnalban mintegy harminc izraeli harckocsi gördült az épületegyüttes kapuihoz. Először az izraeli hadsereg páncélozott talajgyalui hozzáláttak az Arafat hivatalát magába foglaló épületegyüttes körüli kerítés lerombolásához. A páncélozott buldózerek lerombolták az irodák körüli kerítést. Szemtanúk szerint az izraeli katonák hangosbeszélőn követelik a palesztin biztonsági emberektől, hogy tegyék le a fegyvert. Palesztin közlés szerint hárman megsebesültek, köztük egy palesztin újságíró. Arafat a hivatalában tartózkodott, vezető tanácsadóival együtt.

Jasszer Arafat az al-Dzsazíra televíziónak telefonon nyilatkozva péntek délelőtt kijelentette, hogy a palesztinok nem adják meg magukat Rámalláh izraeli ostromlóinak. "Izrael foglyul akar ejteni, vagy meg akar ölni" - mondta. Hozzáfűzte azonban: kész mártírként meghalni. Arafat szerint a Rámalláh ellen intézett izraeli rajtaütés válasz az Arab Liga bejrúti csúcsértekezletének állásfoglalására, amely támogatja a szaúd-arábiai béketervet. Arafat emellett az Egyesült Államok beavatkozását sürgette egy szélesebb körű regionális konfliktus elkerülésének érdekében. Elmondta, hogy találkozott egy amerikai diplomatával, és figyelmeztette: a legújabb fejlemények megrázhatják a Közel-Keletet.

Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter kijelentette, hogy a ciszjordániai város a terrorizmus főhadiszállása. Izrael döntő csapást kíván intézni a terrorizmus ellen - adták értésre a kabinet tagjai találkozójukat követő sajtótájékoztatójukon. Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy nincs szándékukban fizikailag ártani Arafatnak, Ariel Saron miniszterelnök viszont nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a palesztin vezetőt egy későbbi időpontban eltávolítják a Jordán folyó nyugati partvidékéről. Saron sajtóértekezletén megerősítette, hogy az izraeli erők behatoltak Arafat irodáinak épületegyüttesébe, az izraeli művelet részleteibe azonban nem bocsátkozott.

Arafat csütörtök este kifejezte készségét az azonnali tűzszünetre, de bejelentése az izraeli kormányt nem hatotta meg. Minden jel arra mutat, hogy kemény katonai választ ad a netánjai palesztin öngyilkos merényletre, amely 21 izraeli életét oltotta ki.

Arafatot ellenségnek nyilvánították

Ellenségnek nyilvánította az izraeli vezetés Jasszer Arafat palesztin vezetőt. Ariel Saron miniszterelnök erről maga beszélt a televízióban a kabinet egész éjszakás rendkívüli ülését követően, péntek reggel. A testületet az izraeliek elleni palesztin merényletek nyomán hívták össze - Saron a 21 halálos áldozattal járt netanjai merénylet mellett két frissebb, izraeli telepek elleni támadásról tett említést, amelyek összesen hat izraeli életét követelték.

A kabinet a palesztin elnök teljes elszigeteléséről, illetve a palesztin területek részleges megszállásáról és a hadműveletek kiterjesztéséről is döntött. Bejelentették, hogy részleges mozgósítást rendelnek el a tartalékosok körében.

A palesztin nép elleni háborús nyilatkozatnak minősítette Ariel Saron izraeli kormányfő péntek reggeli nyilatkozatát Nabil Abu Rudejna, Jasszer Arafat palesztin vezető tanácsadója, illetve Szaeb Erakat főtárgyaló. Rudejna nyilvánvalónak minősítette, hogy Saron átfogó háborút hirdetett a palesztinok ellen. Megerősítette véleményét Erakat főtárgyaló, aki egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg Arafat hivatalának izraeli ostromát. Erakat szerint Saronnak szándéka a Palesztin Hatóság és a teljes békefolyamat tönkretétele is. A főtárgyaló úgy vélte, az izraeli kormányfő nyilatkozata további vérontást eredményez a térségben.

Összefognak a szélsőséges palesztin csoportok

Tizenhárom palesztin nacionalista és szélsőséges csoport pénteken bejelentette, összefog annak érdekében, hogy megvédjék a palesztin népet a Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partvidékén. Az érintett szervezetek egyúttal felszólítottak minden fegyveres csoportot, hogy csatlakozzanak az izraeli agresszió ellen létrejött összefogáshoz. - mondta a frissen alakult szövetséget irányító szélsőséges Hamász mozgalom egyik magas rangú vezetője. A Hamász Izraelben mindenütt harcolni kíván a zsidó állam ellen, amely "drágán megfizet" Rámalláh elfoglalásáért. A Hamász vállalta már a szerdai véres palesztin merényletet is, amely 21 ember életét követelte, és száznál többet megsebesített. Azzal fenyegetőztek, hogy lecsapank minden izraelire, a világ bármely részében.

Korábban:

Arafat kész a tűzszünetre

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története