Lövöldözés Arafat irodájánál, robbantás Haifában és Efratban

Feltehetően egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Haifában vasárnap kora délután. Legalább 15 ember meghalt, 35 megsebesült. Szintén vasárnap, a hajnali órákban izraeli katonák és Arafat testőrei között tűzpárbaj tört Ramallahban. Arafat nem sérült meg, és azt mondta, inkább mártírként hal meg, de nem távozik irodájából. Az izraeli hadsereg azt állítja igyekszik megóvni a palesztin vezetőt, de nem tudják garantálni épségét. A hadsereg azt követeli Arafattól, hogy adja ki a hatóság épületében fogva tartott, terrorizmussal gyanúsított palesztinokat. Vasárnap délután hét ember sebesült meg egy újabb robbantásos merényletben a ciszjordániai Efratban. Izrael közben katonai övezetté nyilvánította Ramallah körzetét és felszólította a külföldi újságírókat, hogy távozzanak a városból. Ariel Saron miniszterelnök vasárnap esti televíziós beszédében azt mondta, hogy Izrael háborút vív a terrorizmus ellen, és abban győzni fog.

Feltehetően öngyilkos merénylet történt vasárnap kora délután Haifában, a Matza nevű étteremben. A robbantásban legalább 15-en meghaltak, több mint 35 ember megsérült. Részletek itt.

Vasárnap hajnalban izraeli katonák és palesztin testőrök között tűzpárbaj tört ki Ramallahban, Jasszer Arafar palesztin vezető irodájában. A lövöldözésben több palesztin megsérült. A BBC tudósítása szerint egy palesztin fegyveres gyanúsan viselkedett, amikor kilépett az épületből, ezért az izraeliek tüzet nyitottak rá. Az épületből a testőrök visszalőttek a katonákra. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy megpróbálták megostromolni az irodát, és elfogni Arafatot.

Ezt azonban a hadsereg tagadta. Egy katonai szóvivő kijelentette, mindent megtesznek, hogy Arafatnak ne essék bántódása, de nem tudják száz százalékosan garantálni biztonságát. Arafatot több tucat testőre őrzi, de az épületben vannak még azok a foglyok is, akiket izraeli nyomásra fogtak el, mivel terrorcselekmények elkövetésével gyanúsítják őket.

Plaesztin források szerint Arafat ultimátumot kapott, hogy adja át ezeket a foglyokat a Izraelnek, különben a hadsereg egységei maguk hozzák ki őket. Izraeli biztonsági források szerint szó sem volt ultimátumról, csupán kéréssel fordultak a palesztin vezetőhöz, hogy adja át a fogva tartott terroristákat.

Simon Peresz izraeli külügyminiszter korábban azt mondta, Izrael nem akarja, hogy Arafatnak bántódása essék.

Izrael közben katonai övezetnek nyilvánította Ramallahot, és távozásra szólította fel az újságírókat. Békeaktivisták egy csoportja behatolt Jasszer Arafat irodájába és közölte, hogy a palesztin vezetővel marad.

Vasárnap délután további hét személy sebesült meg egy ciszjordániai zsidó településen egy robbantásos merénylet következtében, amelynek tettese meghalt. Részletek itt.

Vasárnap esti televíziós beszédében Ariel Saron izraeli miniszterelnök elmondta, hogy Izrael történelmi sorsfordító időszakhoz érkezett, az ország totális háborút vív a terrorizmussal, és abban győzedelmeskedni fog. Jasser Arafatot nemcsak Izrael, hanem az egész szabad világ ellenségének nevezte, és azzal vádolta, hogy ő irányítja az Izrael elleni terrorakciókat. Részletek itt.

A hetek óta tomboló erőszak Izraelben továbbra sem enyhül. Szombat hajnalban az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyöntetűen felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki a megszállt övezetekből. Erre azonban a kormány mindaddig nem hajlandó, amíg megfelelő garanciát nem lát, hogy nem éri több öngyilkos merénylet az országot. Mivel szombat este újabb merénylet történt Tel-Avivban, az izraeli katonák továbbra sem mozdulnak a palesztin területekről.

Izraeli katonák megszállás alatt tartják a palesztin autonóm terület központját, Ramallahot is, ahol Arafat irodája van. Arafat attól tart, Izrael el akarja őt űzni, vagy esetleg az életére törnek, és a vasárnap hajnali lövöldözést is ellene indított merényletként értelmezik a palesztin vezetők. Izrael ugyanakkor többször is jelezte, nem bántják Arafatot, a vasárnapi tűzharc sem ellene irányult. Bush amerikai elnök szintén kijelentette, ígéretet kapott Izraeltől, hogy Arafatnak nem esik bántódása.

Izrael folytatta a megtorló akciókat vasárnap délelőtt is. Egy Nablusz környéki faluban két, terrorizmussal gyanúsított személyt megpróbáltak letartóztatni, és amikor ellenállást tanúsítottak, lelőtték őket. A palesztin hatóságok arról panaszkodtak, hogy Ramallah környékén az izraeliek összegyűjtik a 16-50 év közötti férfiakat, és mindenkit kihallgatnak. A Közel-Kelet több városában Izrael ellenes tüntetések kezdődtek.

Arafat telefonon folyamatosan tartja a kapcsolatot Washingtonnal. Az amerikaiak közvetíteni próbálnak a konfliktusban. Arafat bejelentette, elfogadná a Mitchell tervet, amit egy amerikai diplomata dolgozott ki a béke biztosítására. Izrael a tervet korábban elfogadta volna, és a mostani konfliktus kitörésének okát pont Arafat korábbi makacsságában látják az izraeli vezetők.  

Korábban:

Csapatkivonásra szólították fel Izraelt