Az Európai Unió soros spanyol elnöksége a közel-keleti helyzet megvitatására a tagországok külügyminisztereinek rendkívüli összehívását indítványozta. Az arab országok szintén rendkívüli tanácskozást tartanak szükségesnek. A 22 állam külügyminisztereinek összejövetelének már az időpontja is megvan.

Az arab országok diplomáciai vezetői szerdán találkoznak Kairóban. Az egyiptomi fővárosba érkező politikusok az izraeli helyzet súlyosbodása után szükségessé vált intézkedésekről tárgyalnak. Az egyre hevesebb izraeli-palesztin összecsapásokkal egy időben Ariel Saron izraeli kormányfő megerősítette azt a lapértesülést, miszerint engedélyeznék Arafatnak, hogy elhagyja rámalláhi hivatalát, de nem engednék visszatérni a palesztin területekre.

Közben folytatódott Ciszjordániában az izraeli támadás, amelynek hivatalos célja a terroristagyanús személyek elfogása. Rámalláh, a palesztin hatóság székhelye közelében heves tűzpárbajt vívnak a palesztin biztonsági erő főhadiszállását ostromló izraeliek és az épületegyüttest védő palesztinok. Izrael szerint a biztonsági erők főhadiszállásán több tucat, terrorizmusért körözött személy tartózkodik. A palesztinok ezt tagadják. A hadsereg akciójának fő célja, hogy elfogják Marvan Bargutit, a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom ciszjordániai vezetőjét, akit az izraeliek a palesztin felkelés egyik fő szervezőjének tartanak.

A katonaság Rámalláh mellett benyomult Betlehembe és több más palesztin fennhatóság alá tartozó városba és faluba is. Az ellenségeskedés miatt kedd délutánig hat palesztin és egy izraeli vesztette életét. Öt palesztin a keddi harcokban, míg egyikük egy feltehetően izraeli szélsőségesek által elkövetett merényletben vesztette életét. A palesztin férfit autójában lőtték le, a Haaretz című lap szerint feltételezhető, hogy a tettesek izraeli szélsőségesek voltak, akik a palesztin merényletekért akartak bosszút állni. Belehalt sérüléseibe egy izraeli rendőr is, aki hétfő este egy palesztin merényletben sérült meg. Betlehemben pedig az izraeliek és palesztinok közötti összecsapásban lelőttek egy külföldi, római katolikus papot. A pap halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok.

Korábban:

Izrael száműzné Arafatot
(2002. 04. 02.)

Három halott Izraelben
(2002. 04. 02.)