Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlamentben képviselt zöldek csoportjának elnöke hétfőn mind az EU, mind a tagjelöltek számára pozitív jelzésként üdvözölte a magyarországi parlamenti választások első fordulójának eredményeit.

Strasbourgban közzétett nyilatkozata szerint a választások megmutatták, hogy "nem hoz hasznot a nacionalista kártya kijátszása, amivel Orbán Viktor magyar miniszterelnök próbálkozott. A magyar szavazópolgárok egyértelműen elutasították a politikai légkör mérgezését a Fidesz által, amely párt szította az antiszemitizmust és maga ellen hangolta a szomszédos országokat" - áll a nyilatkozatban.

Cohn-Bendit szerint a zöldek európai parlamenti csoportja rendkívüli megkönnyebbüléssel fogadta, hogy a szélsőjobboldali MIÉP nem érte el a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Sajnálja ugyanakkor, hogy a Centrum Pártnak sem sikerült ugyanez, noha a párt 3,85 százalékos szavazati aránnyal elismerésre méltó eredményt ért el. "A Centrum Párt nélkül a baloldal győzelme nem lett volna lehetséges" - vélik az európai zöldek.

A meglepően magas, 71 százalékos részvételi arány a nyilatkozat szerint a magyar népnek a demokráciába vetett hitét bizonyítja. "Ha az első fordulóban érvényesült tendencia a másodikban is megerősítést nyer, a magyarok megnyitják az utat országuk zökkenőmentes EU-csatlakozása előtt" - állapítja meg Cohn-Bendit.