Megbukott a montenegrói kormány

Felbomlott a montenegrói koalíció, mert a szociáldemokraták kiléptek a kormányból. A miniszterek azért mondtak le, mert szerintük a Szerbia és Montenegró viszonyát rendező megállapodás elodázza a volt Jugoszlávia a kisebbik tagköztársaságának formális önállóságát. Az EU Brüsszelben tárgyalna a függetlenségpárti erőkkel.
Szétesett a montenegrói kormány, miután a kisebbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SDP), kilépett a koalícióból. Az SDP miniszterei azért mondtak le, mert a köztársaság parlamentje elfogadta Szerbia és Montenegró államjogi kapcsolatait átalakító megállapodást.

A párt már korábban jelezte, hogy nem ért egyet a megállapodással. A szociáldemokraták szerint a nagyobbik párttal kötött koalíciós szerződés arról szólt, hogy a kormány megvalósítja Montenegró függetlenségét. A most megszavazott megállapodás három évvel elodázza a népszavazás kiírását. Az SDP szerint ez kérdésessé teszi a montenegrói államiság megújítását, és lassítja az elkezdődött reformfolyamatot.

A 77 tagú montenegrói törvényhozás 58 képviselője szavazta meg a belgrádi megállapodást. Az Együtt Jugoszláviáért elnevezésű, Belgrád-párti ellenzéki koalíción kívül a Milo Djukanovic montenegrói elnök vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) is támogatta az egyezményt.

A megállapodás aláírása miatt a kormányt kívülről támogató Montenegrói Liberális Szövetség (LSCG) már korábban megvonta támogatását a kabinettől. Ranko Krivokapic, a szociáldemokraták elnöke kijelentette: nem hisz abban, hogy együtt marad a kormánypárti szövetség, s valószínűleg rendkívüli választások lesznek. A választások hónapokra elodáznák a belgrádi megállapodás megvalósítását.

Elképzelhető azonban, hogy a koalíciós partnerek ismét kormányt alakítanak. Ennek érdekében az EU is nyomást kíván gyakorolni a pártokra. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelbe hívta a szociáldemokraták elnökét és a liberálisok vezetőjét, Miodrag Zivkovicot.

A DPS felajánlotta már a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy közösen szerepeljenek a május 15-én esedékes helyhatósági választásokon. A liberálisok csak azután tárgyalnak a DPS-el, hogy Filip Vujanovic kormányfő benyújtotta lemondását. Djukanovicék kezdeményezését az SDP sem utasította el, mondván, megfontolja az ajánlatot.

Korábban:

Megegyezés Jugoszlávia megszűnéséről

Titokban tárgyalnak Jugoszlávia jövőjéről

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia