Nemzetközi felszólítás Izraelnek

Az USA, az ENSZ, az EU és Oroszország felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki a megszállt palesztin területekről, és léptessen életbe tűzszünetet. A madridi tanácskozáson támogatták Bush elképzelését Izrael és a palesztin állam egymás mellett éléséről.

Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul vonuljon ki a megszállt palesztin területekről, és léptesse életbe az ENSZ tűzszünetről szóló határozatát.

A határozat, amelyet Kofi Annan ENSZ-főtitkár ismertetett Madridban, felszólítja Jasszer Arafatot, "a palesztin nép legitim, megválasztott elnökét", hogy tegyen meg mindent "az erkölcstelen terroristatámadások megállítására.". Követeli egyben Izraeltől, hogy tartsa tiszteletben a civil lakosság védelmére vonatkozó nemzetközi normákat.

A Madridban tanácskozók teljes támogatásukról biztosíják George Bush amerikai elnök elképzelését Izrael és a palesztin állam egymás mellett éléséről, valamint a bejrúti arab csúcson elfogadott szaúdi békejavaslatot. Ugyancsak támogatják Colin Powell amerikai külügyminiszter közel-keleti útját és tárgyalásait.

Colin Powell amerikai külügyminiszter, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Igor Ivanov orosz külügyminiszter és Josep Piqué, az EU soros elnökségét betöltő Spanyolország külügyminisztere néhány órával azután ült tárgyalóasztalhoz, hogy az észak-izraeli Haifában egy újabb palesztin öngyilkos merényletben 10 ember életét oltották ki.

A tanácskozás résztvevői a nemzetközi humanitárius alapelvek maradéktalan betartását, és az emberbaráti szervezetek és szolgálatok akadálytalan tevékenységének biztosítását követelték Izraeltől.

Peresz: pozitív közlemény

Simon Peresz izraeli külügyminiszter előremutatónak nevezte a nyilatkozatot. Közleménye szerint "Izrael a közös közleményt azért minősíti pozitívnak, mert arra szólít fel, hogy fogadják el Antony Zinni térségbeli amerikai megbízott tűzszüneti javaslatait".

Peresz nem fűzött megjegyzéseket ahhoz a nemzetközi követeléshez, hogy Izrael azonnal vonja vissza katonai alakulatait az újra elfoglalt palesztin városokból.

Korábban:

Merénylet Izraelben

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet