Feladja magát a volt jugoszláv vezérkari főnök

Önként feladja magát a Nemzetközi Törvényszéknek Dragoljub Ojdanic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke, akit háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja a hágai bíróság. A tábornok szerint a törvény és az alkotmány szerint védelmezte az országot, és betartotta a genfi konvenciók nemzetközi háborús előírásait.

"Rögtön elfoghatnak, de erre nincs szükség, mert nem fogok megszökni és nem fogok rejtőzködni. Törvény kötelez arra, hogy Hágába menjek, és ezt követeli az állam és a népem, amely annak idején ugyanígy követelte, hogy védjem az országot az agressziótól" - mondta Ojdanic a Frankfurtban megjelenő szerb nyelvű Vesti című lapnak. "Bármelyik pillanatban, valószínűleg már vasárnap megkapom a szerbiai, vagy a hágai nemzetközi büntetőtörvényszék beidézését. Békésen és méltósággal válaszolok a bíróság megkeresésére, és önként távozok Hágába. Ez nem önfeladás, mert nem bujkáltam és nem voltam szökésben" - mondta.

A tábornok közölte, hogy a törvény és az alkotmány szerint védelmezte az országot, és betartotta a genfi konvenciók nemzetközi háborús előírásait. Ojdanic soha sem hagyta el Belgrádot, de nem válaszolt a telefonhívásokra és nem fogadott vendégeket. A polgári, illetve katonai hatóságok tudtak hollétéről - mondta a vádlott.

"Vártam arra, hogy mit mond a nép, és vártam a Hágával való együttműködést szabályozó törvény elfogadására. A szövetségi parlament megalkotta a jogszabályt, amely hatályba is lépett. Most az ügyvédemmel együtt tanulmányozom a törvényt" - mondta Ojdanic.

A hágai Nemzetközi Törvényszék 1999. május 27-én emelt vádat a Koszovóban elkövetett háborús bűncselekmények kapcsán Ojdanic, Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő, Nikola Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettes, Milan Milutinovic jelenlegi szerb elnök és Vlajko Stojiljkovic volt szerb belügyminiszter ellen, aki csütörtök este öngyilkosságot kísérelt meg, és szombat este elhunyt.

Ojdanic 1998. november 24-től volt a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke, a kémtevékenységgel vádolt Momcilo Perisicet váltotta le ezen a poszton. A nemzetközi bírósággal való együttműködést szabályozó, minap elfogadott törvény értelmében a jugoszláv és a szerb kormány köteles kezeskedni a szabadlábon való védekezéshez azokért a vádlottakért, akik önként mentek Hágába.