Habostortát vágtak az UDF jelöltjéhez

Az eddig kivételesen unalmasnak ítélt francia elnökválasztási hadjáratban elcsattant az első pofon, és a méltó viszontválasz sem váratott sokáig magára. Francois Bayrou, a liberális értékeket valló UDF párt elnökjelöltje egy, a zsebében kotorászó kisfiút vágott pofon, majd szombaton egy suhanc tortát vágott hozzá.

A szokatlan kezdeményezés kétes dicsősége Francois Bayrounak, a liberális értékeket valló UDF párt elnökjelöltjének jutott. A mérsékelt jobboldali párt kandidátusa egy strasbourgi külvárosi piacon kampánystábja kíséretében éppen elvegyült a nép közé, amikor zsebében egy tízéves kisrác kotorászó kezére akadt. A tekintélytisztelettől mentes kiskorúnak az UDF impulzív elnöke visszakézből lekevert egyet.

Az eset egyik szemtanúja, egy amerikai kampányszakértő, ott a helyszínen elragadtatásának adott hangot a bűnözés ellen bátran fellépő politikusi magatartás láttán: "Uram, az Egyesült Államokban ennyi elég lenne, hogy önt elnökké válasszák!"

A francia sajtóban nem volt ennyire egyértelmű a fogadtatás. A Le Journal du Dimanche munkatársa annyit elismert, hogy a francia lakosság a növekvő bűnözés és az elharapódzó erőszak miatt túlontúl is érzékeny az utóbbi időben. Különösen az elnökválasztási kampány időszakában, amelynek egyik központi témája éppen a közbiztonság megszigorítása. Egy politikustól azonban nehezen tud elfogadni ilyen spontán reakciót, és az sem biztos, hogy egy épp egy gyermeken kell példát statuálni.

Fotósok hiányában dokumentum nem örökítette meg az eseményt, de azért híre ment. Az Élysée-palotát ostromló UDF-elnök szombaton kapta vissza a pofont. Rennes-ben egy hasonló piaci sétán négy helybéli suhanc habostortákkal hajigálta meg Bayrout. Két méretes krémes - ahogy az a jobb burleszkfilmekben dukál - pont telibe találta a politikus arcát.