Saron börtönt vagy száműzetést ajánlott a palesztin harcosoknak

Ariel Saron izraeli kormányfő vasárnap száműzetést vagy börtönt ajánlott annak a mintegy 200 palesztin harcosnak, akik április 2. óta elbarikádozták magukat a betlehemi Születés Templomában.

Raanan Gissin, Saron szóvivője az AFP-vel közölte: a harcosok szabadon távozhatnak egy harmadik országba, vagy pedig maradnak, de akkor izraeli bíróság ítélkezik felettük. Emigrációjuk esetén kötelezettséget kell vállalniuk, hogy soha többé nem térnek vissza palesztin területekre.

Szalah al-Tamaari palesztin tárgyaló elfogadhatatlannak nevezte Saron javaslatát. "Sosem fogadják el a száműzetést. Ez az ő hazájuk" - jelentette ki al-Tamaari az AFP-nek. A korábbi palesztin kormánytag, parlamenti képviselő tagja annak a palesztin küldöttségnek, akik a Születés Temploma körüli válság megoldására hivatottak.

Az izraeli hadsereg a templomban rekedt harcosok közül legalább harmincat terroristaként tart számon. Közben egy újabb palesztint lőttek le a közelben az izraeli katonák.

Az izraeli vezetés mindazonáltal bejelentette: feloldják a "zárt katonai körzeteket" Ciszjordánia területének legnagyobb részén. A szigorú korlátozások azonban fennmaradnak Betlehemben, Rámalláhban, ahol ostromgyűrű zárja körül továbbra is Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállását, valamint Dzsenínben, ahol az elmúlt hetek legvéresebb eseményei zajlottak. Ennek értelmében a jövőben az újságírók szabadon tudósíthatnak a palesztin területek harci eseményeiről, az említett körzetekben azonban a katonai hatóságokkal való konzultáció után kaphatnak csak engedélyt.

Továbbra is foglalkoztatja a közvéleményt a dzseníni menekülttáborban történt mészárlás. Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter vasárnapi közleményében azt állította, hogy csupán "néhány tucat" palesztin halt meg, ellentétben a korábban a hadsereg által "tévesen közölt több százzal". A palesztinok azonban továbbra is fenntartják a lényegesen több áldozatról szóló jelentéseket. A Hukuk palesztin emberi jogi szervezet Mary Robinsonhoz, az ENSZ emberi jogi főbiztosához fordult, hogy sürgősen küldjön vizsgáló bizottságot Dzsenínbe, mielőtt az izraeli hadsereg eltünteti a vérfürdő nyomait. Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította két arab képviselő követelését, hogy tiltsák meg a izraeli hadseregnek a dzseníni palesztin áldozatok eltemetését.

Izraeli lapjelentések szerint csaknem az egész országban törölték a zsidó állam megalakulásáról megemlékező, szerdára tervezett ünnepségeket, mert újabb merényletektől tartanak palesztin szélsőségesek részéről. A Jédiót Ahronót úgy tudja, hogy Tel Avivban és Jeruzsálemben lesznek csak ünnepélyek, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Emiatt már vasárnap riadókészültségbe helyezték a rendfenntartó erőket, 18 ezer rendőrt mozgósítanak - írta a Jédiót Ahronót.