Venezuela: Chavez viszatért

Visszatért Venezuelába a két napja lemondatott Hugo Chavez. A volt elnök után két ideiglenes államfőt is kineveztek, de a Chavezt követő Pedro Cramona hamar elveszítette támogatóit. Az elnöki tisztségbe most kinevezett Diosdado Caballo viszont Chavezt támogatja. A hadsereg a volt elnököt tette felelőssé azért, mert a héten 13 ember vesztette életét utcai zavargásokban.

Visszatért Venezuela elűzött elnöke. Az alig két napja lemondtatott Hugo Chavez mellett hatalmas tömeg tüntetett, majd az elnöki palotába is betörtek. Ennek következtében lemondott Pedro Carmona ideiglenes államfő, akit a hadserege nevezett ki erre a posztra. Legutóbb a korábbi alelnök, Diosdado Cabello tett elnöki esküt, de a politikus kijelentette: csak arra vár, hogy szövetségese Chavez visszatérjen hivatalába. A BBC tudósítója szerint volt elnök órákon belül megérkezhet.

Carmona elvesztette a hadsereg és a Nemzetgyűlés támogatását, ugyanis miután beiktatták, azon nyomban feloszlatta a nemzetgyűlést és a bíróságokat, továbbá új választások kiírását ígérte meg egy éven belül. Eközben a rendőrség a több tízezres Chavez-hű tömeget próbálta felosztatni - sikertelenül. Az emberek betörtek az elnöki palotába, amit később szintén a volt elnököt támogató katonai egységek foglaltak el, és több tévéstúdiót is bevettek a Chavez mellett állók. Az összecsapásokban legalább kilenc ember életét vesztette.

A hadsereg a volt elnököt tette felelőssé azért, mert a héten 13 ember vesztette életét, és 240-en megsérültek az utcai zavargásokban. A zavargások előzménye az az általános sztrájk, amit azért hirdettek, mert Chavez saját embereit nevezte ki a nemzeti olajtársaság élére.

Korábban:

Rendőri őrizetben Chávez volt belügyminisztere

Új ügyvezető miniszterelnök Venezuelában