A kormány lemondása után egy nappal a hadsereg főparancsnoka is távozik posztjáról Hollandiában. Ad van Baal is a holland politikai és katonai vezetést elmarasztaló srebrenicai jelentés miatt mondott le. Srebrenicában holland békefenntartók állomásoztak, amikor a szerb csapatok elfoglalták a várost, és lemészárolták a muzulmánokat.
Lemondott Ad van Baal, a holland szárazföldi hadsereg főparancsnoka. Tegnap Wim Kok kormánya mondott le, mert elkészült a független jelentés, amelyik megállapítja: a holland politikai és katonai vezetés 1995-ben nem követett el mindent, hogy megvédje a boszniai muzulmánok lakta Srebrenicát.

A boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost, és több ezer lakost végeztek ki. A város ENSZ-védelem alatt álló, úgynevezett biztonsági övezet volt.

Kormánya lemondását bejelentve Kok a parlamentben azt mondta, hogy az övezet védelmére vezényelt, könnyűfegyverzettel ellátott holland zászlóalj közvetlenül nem hibáztatható a történtekért. A politikai felelősséget azonban valakinek vállalnia kell, s miután a nemzetközi közösség nem tette meg ezt, ő és kormánya kénytelen levonni a megfelelő következtetéseket.

Van Baal tábornok, aki 1995-ben a szárazföldi erők főparancsnokának a helyettese volt, holland sajtóértesülések szerint a távozó védelmi miniszter nyomására nyújtotta be lemondását.

A lemondását bejelentő hivatalos minisztériumi közlemény azonban leszögezte, hogy a tábornok becsületességéhez a jelentés fényében sem férhet kétség.

A holland háborús dokumentációs intézet a múlt héten hozta nyilvánosságra a kormány felkérésére készített jelentését.

A dokumentum azzal vádolja a politikai és a katonai vezetést, hogy nem határozta meg pontosan az enklávé védelmére kirendelt 200 fős holland alakulat megbízatását, s az adott körülmények között teljesíthetetlen küldetést bízott rá. A jelentés szerint ezt a hibát a későbbiekben azzal tetézték, hogy a vérengzésekkel kapcsolatos fontos információkat hallgattak el a parlament és a közvélemény előtt.

Korábban:

Srebrenica miatt mondott le a kormány Hollandiában