Szigorítják a pártfinanszírozási törvényt Németországban

Megállapodott a német kormány és az ellenzék a pártfinanszírozási törvény módosításáról. Ezentúl börtönbüntetésre is ítélhetik azt, aki meghamisítja a pártok könyvelésének adatait. A jelentős összegeket befizető adományozókat pedig nevesíteni kell majd Németországban.

Németországban a kormánypártok és az ellenzék egyetértésre jutott a pártfinanszírozási törvény módosításáról. A javaslatot szerdán előzetes vita nélkül az alsóház (Bundestag) elé terjesztettek.

A törvény szigorítani fogja a politikai pártokra vonatkozó pénzügyi és könyvelési előírásokat. Lényeges újdonság, hogy a számviteli rendelkezések és az adományokra vonatkozó szabályok megsértése a jövőben bűncselekménynek minősül. Három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal sújtható az, aki eltitkolási szándékkal "hamis adatokat tüntet fel a Bundestag elnökéhez benyújtott pénzügyi beszámolóban a párt bevételeiről vagy annak vagyonáról, hozzájárul hamis adatok elkönyveléséhez, átvevőként egy adományt több kisebb összegre bont és könyvel(tet) el, vagy egy adományt nem továbbít az illetékes pártszervhez".

Christian Ströbele, a Szövetség 90/Zöldek alsóházi képviselője szerint a törvény módosítása során figyelembe vették az utóbbi évek adománybotrányainak összes tapasztalatát, "kezdve Helmut Kohltól egészen Norbert Rütherig".

Helmut Kohl pártelnöksége alatt a kereszténydemokratáknál (CDU) bevett gyakorlat volt a készpénzadományok eltitkolása. Egyedül Kohl 2,1 millió márka adományt vett át készpénzben 1994-98 között: a pénzt nem könyvelte a CDU, hanem svájci és liechtensteini bankokba került, hogy onnan visszaterelve az uniópárt választási hadjáratait finanszírozására fordítsák.

Norbert Rüther a szociáldemokrata párt (SPD) kölni szervezetének volt a pénzügyi felelőse: a 90-es években több százezer márka adomány eredetét titkolta el, hamis nyugtákat állítva ki megbízható párttagoknak, akik a sosem látott pénzt leírhatták az adóalapjukból.

A törvénymódosítás után a készpénzadományok felső határa 1000 euró lesz. Tízezer eurót meghaladó adományok esetén az adományozó nevét és lakcímét fel kell tüntetni az adott párt pénzügyi beszámolójában. 50 ezer euró fölötti adományokról haladéktalanul értesíteni kell a Bundestag elnökét, aki ezt köteles nyilvánosságra hozni. Szigorítja a törvény a befolyásolási szándékkal fizető adományozók büntetését; eszerint utólag, "hálapénzként" fizetett adományok is tilosak lesznek.

Nem megengedhetők a jövőben olyan adományok sem, amelyeket egy párt "fölismerhető módon meghatározott gazdasági vagy politikai előny reményében, illetve annak ellentételezéseként" kap.

Korábban:

Házkutatás a kölni SPD-nél   [2002. március 7.]

80 millió márkával kenték meg a német politikusokat a Leuna-művek privatizációjánál   [2001. június 7.]

Ideiglenesen beszüntették a Kohl elleni vizsgálatot   [2001. április 27.]

Megszüntették a Kohl elleni eljárást   [2001. március 2.]

Kohl megúszhatja pénzbüntetéssel az ellene hűtlen kezelés miatt indított eljárást  [2001. február 8.]

Csak Kanadában hajlandó vallomást tenni a CDU-botrány egyik főszereplője  [2001. január 25.]

Vallott a fegyvergyáros a CDU-adományról  [2001. január 16.]

Korrupciós botrányba keveredett Helmut Kohl  [2000. december 19.]

Újabb ügyészi vizsgálat indul Kohl ellen  [2000. november 27.]

Der Spiegel: kampánycélokra költötte a CDU a titkos adományokat  [2000. augusztus 6.]

Kohl továbbra is tagad  [2000. június 29.]

Kevés eredményt tud felmutatni a CDU-adományok ügyében a parlamenti bizottság  [2000. június 22.]

Kohl 1993. előtt is vett át szabálytalan pénzadományokat  [2000. március 26.]