Washington ellenez egy dzseníni vizsgálóbizottságot

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pénteken megerősítette: Washington ellenzi, hogy a világszervezet határozatot hozzon a dzseníni menekülttáborban történtek kivizsgálásáról.

John Negroponte a Biztonsági Tanács ülését követően újságírók előtt azt mondta: az Egyesült Államok nem ellenzi, hogy feltárják a tényeket, és a helyzetet alaposan kielemezzék. A nagykövet szerint ugyanakkor nézeteltérések lehetnek a feltárás módjában és abban, hogy kell-e hozzá a BT határozata vagy sem.

Negroponte ismét leszögezte: Washington álláspontja szerint nem szabad a kérdésben határozatot hoznia a testületnek. Az amerikai ENSZ-képviselő már csütörtökön, a BT-vita kezdetén figyelmeztetett: vétót emel, ha határozati javaslatot terjesztenek elő a ciszjordániai menekülttáborban az izraeli ostrom alatt történtek vizsgálatáról.

Ari Fleischer amerikai elnöki szóvivő előzőleg Washingtonban azt mondta, hogy George Bush elnök hajlik a Dzsenínben történtek kivizsgálására. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy Bush támogatja olyan vizsgálat lefolytatását, amelyben részt venne az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt is.