Fej-fej mellett a francia elnökjelöltek

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint teljesen nyílt a francia elnökválasztás kimenetele: a vasárnapi első forduló előtt pénteken közölt adatok alapján a hivatalban lévő államfő, a jobboldali Jacques Chirac a szavazatok 20-22, míg legnagyobb ellenfele, a szocialista Lionel Jospin a voksok 18 százalékára számíthat. A felmérések szerint az összes szavazat felét, esetleg kétharmadát a többi tizennégy jelölt kaphatja; elemzők úgy vélik, hogy ez az esélyes jelöltekkel kapcsolatos csalódottság jele.

Az első fordulóban minden bizonnyal harmadik helyen végez a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen, aki a felmérés szerint a voksok 14 százalékára számíthat. A közvélemény-kutatók azonban figyelmeztetnek: a Nemzeti Front sok szavazója rejtőzködő, így lehet, hogy Le Pen pártja még ennél is jobb eredményt ér el.

A bizonytalanságot tovább növeli, hogy a franciák mintegy harmada úgy nyilatkozott, hogy nem adja le szavazatát, és a részvételüket biztosra ígérők közül sokan még nem döntöttek.

Második fordulós kétségek

A Sofres Institute kutatása szerint a május ötödiki második fordulóban Chirac a szavazatok 51, Jospin pedig 49 százalékát kaphatja, a felmérés statisztikai hibahatára azonban 3 százalékos.

Szakértők szerint szinte megjósolhatatlan, hogy a második fordulóba be nem jutó jelöltek hívei ki mögött sorakoznak fel.

Gyakran tévednek a francia közvélemény-kutatók

A BBC emlékeztet: a közelmúltban a francia közvélemény-kutató cégek több súlyos hibát is elkövettek. 1997-ben például Chirac elnök előrehozott parlamenti választásokat írt ki, miután a közvélemény-kutatások a jobboldal fölényét mutatták. Ezzel szemben a szavazást a baloldal, és személy szerint Jospin nyerte, aki azóta miniszterelnök. Hasonló volt a helyzet az 1995-ös elnökválasztás alkalmával is: akkor az előrejelzések Chirac magabiztos, 8 százalékpontos győzelmét jósolták, a különbség végül mindössze 2,5 százalékpontos lett a volt párizsi főpolgármester javára.