Újságírók igazolványát kobozta el az izraeli hadsereg

Elvette az izraeli hadsereg 17 külföldi tudósító sajtóigazolványát. Az újságírók a betlehemi Születés temploma felé tartottak, amikor igazoltatták őket. A sajtószervezet szerint a szigorú biztonsági intézkedések sem indokolják az eljárást.
Izraeli katonák 17 külföldi, illetve palesztin újságíró igazolványát vették el hétfőn a betlehemi Születés templománál.

Az újságírók a Születés temploma körüli helyzetről akartak tudósítani. Amikor a tér felé közeledtek, izraeli katonák megállították és elkérték az izraeli hatóságok által hitelesített igazolványaikat. Azt ígéretét, hogy a dokumentumokat megvizsgálják, majd visszajuttatják, ám a közeli hotelben várakozó újságírók hiába vártak erre.

Igazolvány nélkül maradt - többek között - a Reuters, az AP, az AFP és a BBC munkatársa is.

A hadsereg jeruzsálemi szóvivője közölte: utánanéz az esetnek.

A jeruzsálemi központú, Külföldi Sajtószövetség nevű szervezet állásfoglalása szerint még a szigorú biztonsági szabályok sem indokolják, hogy a hatóságok így akadályozzák a tudósítók munkáját.

Az izraeli hadsereg Betlehem városát röviddel április 2-ai elfoglalása után zárt katonai övezetnek nyilvánította. A szóban forgó izraeli igazolványokkal eddig a templom környékének kivételével szinte az egész városban szabadon tudtak mozogni az újságírók.

Korábban:

Saron: Vége a ciszjordániai hadművelet első szakaszának

Az izraeli hadsereg kivonult Nábluszból