Külföldre vezetnek a dzserbai merénylet szálai

A német belügyminiszter szerint több személy követte el a dzserbai zsinagóga elleni merényletet Tunéziában. Otto Schily szerint a szálak külföldre vezetnek, ám azt nem erősítette meg egyértelműen, hogy az al-Kaidának köze lett volna a robbantáshoz.
Otto Schily, a német belügyminiszter szerint az április 11-én elkövetett merényletet több személy hajtotta végre. A robbantást előidéző személy a furgonban ült, és a detonáció következtében meghalt. A tunéziai hatóságok időközben őrizetbe vettek egy másik személyt, aki feltevésük szerint a tettestársa volt a furgonos robbantónak.

A Dzserba szigetén lévő La Ghriba zsinagóga elleni merénylet összesen 16 embert - köztük 11 német turistát - ölt meg. Tucatnál több sebesültet ápolnak súlyos égési sérülésekkel különböző német kórházakban. Négynek az állapota még mindig kritikus: testfelületük 50-70 százaléka megégett.

Schily - aki a hétvégén Tuniszban tárgyalt a helyi nyomozó hatóságokkal és a belügyminiszterrel - az ARD-ben kijelentette: a bűncselekmény nyomai nemcsak Németországba, de más országokba is vezetnek. A belügyminiszter Franciaországot, Kanadát és Pakisztánt említette meg.

Duisburgban a múlt héten átmenetileg őrizetbe vettek egy muszlim vallású német férfit, aki egy lehallgatott telefonbeszélgetés tanúsága szerint pár perccel a dzserbai robbanás előtt kapcsolatba lépett az egyik feltételezett merénylővel.

Nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni - válaszolta Schily a kérdésre, köze van-e az al-Kaida terrorcsoportnak a merénylethez. "A kapcsolat nem zárható ki, ám ma még korai lenne határozott választ adni az ilyen fölvetésre. A kérdés körüljárása a következő napok és hetek fő feladata lesz" - mondta Schily.

A Der Spiegel e heti számában közölt, tanúvallomásokon alapuló rekonstrukció szerint a benzinnel megtöltött (eredetileg vízszállításra használt) furgon a zsinagóga kapuja előtt parkolt. Német szemtanúk szerint egy férfi matatott a furgonban, majd elhagyta a járművet.

A robbanás akkor következett be, amikor a német turistacsoport legtöbb tagja már bent volt az épületben, egy páran még a kapu előtt tartózkodtak. A szerencsésebbek időközben már eljutottak az imaház hátsó traktusába. A halottak és a sebesültek szinte mindnyájan azon turisták közül kerültek ki, akik még a bejárat közelében voltak a detonáció pillanatában.

Korábban:

Azonosították a felrobbant kamion sofőrjét Tunéziában

Őrizetbe vették a tunéziai merénylő cinkosát

Robbanás egy tunéziai zsinagóga közelében

Ajánlat:

Spiegel online