Lassú enyhülés Zágráb és Belgrád között

Jó irányban alakulnak és jó ütemben fejlődnek a jugoszláv-horvát kapcsolatok, de vannak még olyan kérdések, amelyek megterhelik a kétoldalú viszonyt - állapította meg keddi belgrádi tárgyalásai után Tonino Picula horvát és Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszter.

"Megteremtettük a jó alapot ahhoz, hogy tárgyalni tudjunk a jószomszédi kapcsolatokról, de meg még kell oldani a fennmaradó problémákat is" - hangoztatta Picula első belgrádi látogatása alkalmával, miután másfél órán át tárgyalt jugoszláv kollégájával. Svilanovic egyetértett azzal, hogy felszálló ágban kerültek a két ország kapcsolatai, de vannak még olyan problémák - például az elmúlt évek súlyos szenvedései -, amelyek megterhelik a jugoszláv-horvát viszonyt.

A két külügyminiszter a megoldandó legfontosabb gondok közé sorolta az államhatár kérdését, illetve a menekültek hazatérésének problémáját. Picula és Svilanovic jegyzőkönyvet írt alá a határvonal elvi kijelölésének és meghatározásának módjáról. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy az idei év végéig rendezik a határvitát a két állam között, és véget ér az ENSZ megfigyelő missziója a Prevlaka-félszigeten. Az említett félszigeten kívül még vitatott a hovatartozása egy kisebb területnek az észak-bácskai Bezdán közelében.

Picula szerint a két ország kapcsolatai új szakaszba léptek, s belgrádi látogatása "erőteljes üzenet Európának, illetve az egész világnak, hogy változik a helyzet az egész térségben". A miniszter hozzátette azonban: tisztán kell látni, nem szabad a dolgok elébe vágni.

A mind gyakoribb kapcsolattartás révén mindkét országban meg kell szüntetni az előítéleteket, s a jövőbeni külügyminiszteri találkozóknak rutinlátogatássá kell válniuk - mondta Picula. Svilanovic méltatta Horvátország előrehaladását az EU-hoz való közeledés folyamatában, horvát kollégája pedig azt hangoztatta: Zágráb szeretné, ha Belgrád is előrelépne az EU felé vezető úton, ezért kész ehhez támogatást is nyújtani. Picula és Svilanovic megállapodást írt alá a kétoldalú együttműködésről a kultúra és az művelődés területén, illetve toloncegyezményt is kötöttek.

Picula Belgrádban tárgyalt Srdja Bozovictyal, a jugoszláv parlament felsőházának az elnökével is. A külügyminiszter a megbeszélés után azt hangoztatta, hogy Horvátország támogatja Jugoszlávia felvételét az Európa Tanácsba, illetve integrációját az európai intézményekbe.

Picula közölte, hogy Horvátországban jelenleg átfogó program készül a menekültek visszatérése érdekében. A terv szerint Zágráb már az idén visszatérésre hívja fel a menekülteket, és a kormány szavatolni fogja ingatlanjaik visszaszármaztatását is.