Lövöldözések Macedóniában

Fegyveresek tüzet nyitottak rendőri ellenőrző pontokra kedden Macedónia etnikai feszültséggel terhes északi részén, albán falusiak pedig utakat torlaszoltak el az ország második legnagyobb városa, Tetovo körzetében.

Zoran Tanevszki macedón kormányszóvivő közlése szerint Tetovo környékén két ellenőrző pontra távcsöves puskából, illetve automata fegyverekből nyitottak tüzet a támadók, az észak-macedóniai Kumanovo körzetében pedig gránátokat lőttek ki egy rendőrségi bunkerre. A támadásokban egy rendőr sem sebesült meg.

Macedóniában továbbra is nagy a feszültség, noha erőfeszítéseket tesznek az albán gerillák tavalyi felkelését lezáró augusztusi békemegállapodás végrehajtására. A gerillák, a magát Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek (a macedóniai UCK) nevező szervezet tagjai a közel kétmilliós Macedónia lakosságának harmadát kitevő albán kisebbség jogainak bővítéséért ragadtak fegyvert.

A második legnagyobb macedóniai város, Tetovo környékén albán falusiak kedden utakat zártak le, hogy nyomatékot adjanak a gerillákkal való kapcsolattartás vádjával tavaly bebörtönzött tucatnyi albán fogoly szabadon engedését célzó követelésüknek. A zárlat miatt a macedón rendőrség vegyes, macedón-albán etnikai összetételű járőrei nem juthattak el a térség 40 falva közül 37 településre.

A NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európai Unió macedóniai képviselői, illetve az Egyesült Államok szkopjei nagykövetsége kedden közös közleményben ítélték el az útzárlatot, hangsúlyozva, hogy politikai követeléseket politikai csatornákon kell előterjeszteni, az úttorlaszok pedig nem minősülnek ilyennek.

Korábban:

A leendő NATO-tagok a terrorizmus ellen

Megegyezés Jugoszlávia megszűnéséről

Elégedettek a gerillák a macedón amnesztiával 

Macedónia: elfogadták az amnesztiatörvényt