Országos terrorellenes razzia Németországban

A biztonsági szervek militáns palesztin csoport tagjait tartóztatták le Németországban. A szervezet merényleteket készített elő. A német hatóságok szerint a csoport önállóan tevékenykedik, ám része egy nemzetközi összeesküvésnek is.

Országos razziában a német rendőrség kedden őrizetbe vette a militáns-iszlámistának tartott palesztin szervezet 11 tagját - közölte délután a szövetségi ügyészség. Az ügyészség szerint az Al Tavhid tagjai merényleteket készítettek elő Németország területén lévő célpontok ellen.

A gyanúsítottak kihallgatása a délutáni órákban még tartott. Ennek eredményétől teszi függővé az ügyészség, hogy átadja-e őket a vizsgálóbírónak, vagy szabadlábra kerülhetnek.

A német biztonsági szervek szerint az Al Tavhid jobbára önállóan tevékenykedik, ám egy nemzetközi összeesküvő hálózatnak is része. Fő "profilját" a hatóságok eddigi ismerete szerint igazolványok és útlevelek hamisítása, adományok gyűjtése és "harcosok" határokon való átcsempészése képezte.

A Frankfurtban zajló terrorista-pör öt vádlottja közül az egyik, Ali Beandali kedden részleges beismerő vallomást tett a tartományi bíróságon. A 26 éves algériai elmondta: a többiekkel merényletet terveztek Strasbourg zsinagógája ellen. A robbantás motívumaként Beandali az Algériával szemben követett francia politikát nevezte meg.

Beandali tagadta, hogy kapcsolatban állt volna az al-Kaidával, ám azt beismerte, hogy több hónapon át katonai kiképzésben részesült egy afganisztáni táborban.

Korábban:

Külföldre vezetnek a dzserbai merénylet szálai