Százezrek tüntettek Le Pen ellen

Franciaországban százezrek tüntettek a Nemzeti Front elnöke, Jean-Marie Le Pen ellen. Az elnökválasztás második fordulójába jutott szélsőjobboldali politikus sikere miatt már a részeredmények hallatán tiltakozók ezrei vonultak az utcára.

Fotó: EPA
Százezrek tüntettek Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali elnökjelölt ellen Franciaországban. A rendőrök könnygázt is bevetettek, hogy megfékezzék a feldühödött demonstrálókat. Hétfőn este a Bastille területénél tüntetők ablakokat törtek be és üvegeket hajítottak a rendőrökre. Szerte Franciaországban Le Pen elleni plakátokat húztak fel, és a nagyvárosokban az utcákra vonultak az emberek - írja a BBC.

Le Pen, a Nemzeti Front elnöke nagy meglepetésre jutott az elnökválasztás második fordulójába, miután második helyen végzett Jacques Chirac mögött, és megelőzte Lionel Jospint.

Már az első részeredmények hallatán tiltakozók ezrei vonultak az utcára Párizsban és Franciaország más városaiban. A rendőrség könnygáz alkalmazásával szórta szét a demonstrálók egyes csoportjait, amelyek kirakatokat zúztak be. Le Pen elleni tüntető felvonulások zajlottak hétfőn Lille, Lyon, Bordeaux, Grenoble és Strasbourg városokban is a hétfőre virradó éjszaka. A tüntetők fasisztának nevezték a Nemzeti Front bevándorlóellenes vezetőjét.

Korábban:

Chirac nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját

Sokkolta a franciákat és Európát Le Pen sikere

Nem hiányzik a könyvtárából?

Franciaország története