A francia szélsőjobb vezére több mint egy évtizede Jean-Marie Le Pen, a Nemzeti Front elnöke. Az arabokat és feketéket rendszeresen támadó politikus a közbiztonság növelését, a tisztán francia származásúak állami támogatását és az EU-ból való kiválást hirdeti, eddig soha nem látott sikerrel.

Le Pen gyűlést tart
Le Pen eddigi legnagyobb sikerét érte el a francia elnökválasztásokon, először jutott a második fordulóba a 73 éves politikus. Csak közte és a középjobbot képviselő Chirac között választhatnak a franciák a következő fordulóban. Le Pen radikálisan jobboldali retorikáján enyhített ugyan az elmúlt években, de továbbra is Európai Unió és bevándorlásellenes tervei álltak kampánya középpontjában. Sikere nem volt átütő, a szavazatok 17%-át kapta, de ez is elég volt a második hely megszerzéséhez, és a francia törvények szerint az első két helyezett léphet tovább a második fordulóba. A harmadik 16%-kal Franciaország szocialista miniszterelnöke, Lionel Jospin lett.

A Le Pen vezette Nemzeti Front az egyik legismertebb

Jean-Marie le Pen
szélsőjobboldali párt Európában, de mindössze egy képviselője van a francia parlamentben. Le Pen évtizedek óta vezeti a francia szélsőjobboldalt, és sok vereséget túlélt az utóbbi időben: megpróbálták kitiltani az Európa Parlamentből, amikor megütött egy szocialista képviselőt; 1987-ben nemzetközi botrányt okozott, amikor történelmi részletkérdésnek nevezte a második világháborús gázkamrákat; 1998-ban pedig kettészakadt pártja, és kivált a Nemzeti Frontból a Nemzeti Republikánus Mozgalom. A mostani elnökválasztás előtt sem állt túl jól, néhány évvel korábban még jóval több képviselője volt a parlamentben. A csúcsot 1986-ban állította be 36 képviselővel, most csak egy mandátuma van a Nemzeti Frontnak.

Le Pen az ötvenes években az idegenlégióban szolgált, harcolt Indonéziában és Algériában is. Hazatérve egy szélsőjobboldali párthoz csatlakozott, majd 1974-ben megalapította a Nemzeti Frontot. Elnökjelöltként akkor 1%-ot sem szerzett a választásokon, legutóbb azonban már 15%-nál tartott. Programjában az európai uniós szerződések felmondása, euró helyett a frank visszaállítása, a halálbüntetés bevezetése, 200 000 új börtönférőhely építése szerepel. Állami segélyeket csak etnikailag tisztán franciáknak adna, és betiltaná újabb mecsetek építését. EU- és bevándorlóellenes tervei hasonlatosak a többi szélsőjobboldali európai párt programjaihoz.