Izrael: nem a dzseníni vizsgálóbizottságra

Izrael visszavonta kedd este beleegyezését az ENSZ azon tényfeltáró bizottságának működéséhez, amelynek az lenne a feladata, hogy felderítse, mi is történt pontosan a dzseníni palesztin menekülttáborban, amikor azt az izraeli hadsereg egységei elfoglalták.

Hivatalosan meg nem erősített izraeli politikai források információi szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter azért döntött Izrael jóváhagyásának felfüggesztése mellett, mert úgy vélik, hogy a világszervezet tényfeltáró bizottságába kinevezett egyes tagok előítéletekkel viseltetnek a zsidó állam ellen.

A döntésről néhány órán belül hivatalosan értesítik Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is. A Biztonsági Tanács kedd este - helyi idő szerint hat órakor - rendkívüli ülést tart. Az ENSZ sajtószolgálata nem közölte a rendkívüli ülés összehívásának okát, de az a tény, hogy a testület összehívásáról röviddel azután született döntés, hogy izraeli rádióban beolvasták a kormánynak az ENSZ tényfeltáró bizottságára vonatkozó határozatát.

Egy magas rangú amerikai illetékes azonnal jelezte: Washington azt akarja, hogy Izrael engedélyezze a tényfeltáró bizottság dzseníni útját.

Korábban:

Palesztin fegyvereseket lőttek le Netzárim közelében

Átfésüli a kisebb településeket az izraeli hadsereg

Izraeli-palesztin tárgyalás a Születés templomáról

Izrael folytatja a "célzott megtorlást"

Annan kijelölte a dzseníni tényfeltáró bizottságot

Újságírók igazolványát kobozta el az izraeli hadsereg

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története