Levelet írt Karadzic

Kradzic megüzente, hogy nem adja fel magát. A hágai Törvényszék legkeresettebb vádlottja bírálja a Boszniában állomásozó békefenntartókat, és a szerbiai politikusokat is.

Radovan Karadzic, a boszniai szerbek volt elnöke, a hágai Nemzetközi Törvényszék legkeresettebb vádlottja levélben üzente meg, hogy nem adja fel magát. Karadzic állítólag április 17-én küldte levelét Kosta Cavoskinak, az ultraradikális nézeteiről ismert jogászprofesszornak, a Nemzetközi bizottság Radovan Karadzic igazságáért nevű, belgrádi székhelyű szervezet elnökének. A Nedeljni Telegraf belgrádi hetilap legújabb számában idéznek a levélből.

Karadzic tiltakozik, amiért hogy John Sylvester, a boszniai nemzetközi békefenntartó haderő amerikai parancsnoka fenyegeti, zsarolja családtagjait illetve barátait, miközben az al-Kaida terrorszervezet harcosainak rokonait és híveit békén hagyja. A volt elnöke azt írja: ő sohasem volt ellensége Sylvester tábornok hazájának, s a boszniai szerbek jóságának és türelmének köszönhetően a szerb területeken NATO és az SFOR egyetlen harcosának sem a háború idején, sem utána nem esett bántódása.

Karadzic szerint a hágai Törvényszék előtt találhatja magát bárki, aki szerb, függetlenül attól, hogy elkövetett-e bűncselekményt vagy sem. Úgy véli, hogy az intézményt törvénytelenül hozták létre, és egyszer majd a szégyenére lesz a Nyugatnak.

Milyen bíróság az, s milyen ügyészség, amely először elfogja az embereket, majd utána gyűjti ellenük a bizonyítékokat - kérdezi Karadzic, aki szerint a törvényszék "elfogatja minden szerb állami entitás polgári és katonai vezetését, nyomoz utánuk, és ugyanúgy kezeli őket, mint más nemzeti közösségek bűnözőit".

Karadzic mandátumának túllépésével vádolja az SFOR-t és a parancsnokát. "A tábornok úr mandátuma szerint csak akkor foghat el engem, ha katonái véletlen folyták tevékenységük alkalmával összefutnak velem. Már hetedik éve kitérek e találkozás elől, és jobb lenne, ha Sylvester tábornok is erre törekedne" - írja Karadzic. A volt elnök úgy véli: vélhetően rosszul járna, ha mégis sor kerülne a találkozóra, de erkölcsileg bizonyosan ő kerekedne felül.

Karadzic azt üzeni Sylvesternek: hagyja békén őt és régi barátait, akik "nem terroristák". "Időközben ezerszámra tettem szert új barátokra, akikről üldözőim nem tudnak. Napról napra egyre többen vannak. Nem kell két-három boszniai faluban lennem, hiszen ha már Bosznia egészében ottmaradtunk, én miért mondanék le az egész Boszniáról. Talán azért hagytak itt bennünket, hogy egy szép napon az egész ország a miénk legyen" - írja Karadzic.

Karadzic bírálta a belgrádi politikusokat is. Szerinte nincsenek türelmesebb szerb közösség a boszniainál. Csak a végső nyomorúság kényszerítheti őket védekezésre. Ezért nekik nem esik jól, amikor Szerbiában még a jelentéktelen politikai erők is azt mondják, hogy "vérszomjas és féktelen fenevadak vagyunk". Ha akarnák, akkor tisztában lennének az igazsággal - írja a vádlott.

Korábban:

Nem tartóztatta le Karadzicot a NATO  [2002. március 1.]

Petritsch Karadzic és Mladic letartóztatását követeli  [2002. február 18.]

Boszniában rejtőzik Karadzic és Mladic  - [2001. augusztus 23.]