A pedofil papok ügyében kedden kezdődött tárgyalásokon megállapodtak: ezentúl azonnal elbocsátják a pedofílián kapott papokat. A tárgyalók - az amerikai bíborosok és a szentszék képviselői - jelenleg a zárt ajtók mögött folyó megbeszélések zárószövegét végelgesítik. Arról még vita folyik, hogy mi legyen azokkal az egyháziakkal, akik korábban estek ilyen bűnbe.

A pápával találkozó amerikai bíborosok megállapodtak abban, hogy a jövőben azonnal elbocsátják azokat a papokat, akikről kiderül, hogy pedofil hajlamaiknak engedve visszaéltek hivatásukkal. Theodore McCarrick bíboros szerdán közölte: még mindig egyeztetnek abban a kérdésben, hogy ugyanilyen keményen járjanak-e el a múltban elkövetett és mostanában kitudódott esetekben is.

A bíborosok és püspökök jelenleg a vatikáni megbeszéléseik zárónyilatkozatának szövegét véglegesítik. A Vatikánban kedden zárt ajtók mögött kezdődött meg az amerikai püspökök és a vatikáni hivatalok vezetői közötti kétnapos találkozó az elmúlt időszakban oly nagy vihart kavart probléma megvitatására.

A találkozóra 13 amerikai bíborost hívtak meg, köztük van Wilton Gregory, az amerikai püspöki konferencia elnöke, William Fay, a konferencia titkára, valamint Bernard Law, Boston érseke. Utóbbit lemondásra szólították fel amiatt, hogy saját egyházmegyéjében megelégedett a pedofil cselekményen rajtakapott papok puszta áthelyezésével, anélkül, hogy feljelentést tett volna ellenük.

A Szentszék részéről a pápán kívül jelen van Darío Castrillón Hoyos bíboros, a papi, Joseph Ratzinger bíboros, a hittani, Giovanni Battista Re, a püspöki, Eduardo Martinez Somalo, a szerzetesi, Jorge Arturo Medina Estevez bíboros, a szentségi és istentiszteleti kongregáció prefektusa.

A pedofil papok ügyében II. János Pál március 21-én maga is nyilvánosan állást foglalt, elítélte ezeket a cselekményeket. Tavaly május 18-án rendeletben adott utasítást arra, hogy mindazokat a papokat, akik pedofíliával kapcsolatos botrányba keveredtek, állítsák a hittani kongregáció elé.

Az Egyesült Államokban egyébként nem csupán az egyház tekintélyen esett csorba ezeknek az ügyeknek a nyomán. A pedofil esetek miatt számos kártérítési követeléssel is szembe kellett nézniük az amerikai egyházmegyéknek, amelyek emiatt súlyos anyagi helyzetbe kerültek. Pedofil zaklatások azonban más országokban is előfordultak, így Németországban és Mexikóban is.

A pápa a keddi találkozó megnyitása után mondott beszédet az amerikai főpásztorok előtt. Azt mondta, hogy a pedofília bűncselekmény, a fiatalok szexuális zaklatása olyan válságnak a jele, amely nem csupán az egyházat, hanem az egész társadalmat sújtja. A pápa szerint az amerikai egyház hibás módon kezelte a pedofil papok ügyeit, és olykor klinikai szakértők tanácsai alapján hoztak utólag hibásnak bizonyult döntéseket.

Ebben a helyzetben egyébként maguk az amerikai bíborosok várnak erőteljes jelzést a Szentszéktől, olyat, amely egyrészt kinyilvánítja további támogatását az amerikai püspöki kar iránt, másrészt pedig szigorúbb központi szabályokat állít a pedofil botrányok jövőbeni elkerülésére.

Vatikáni megfigyelők úgy tudják: ennek az áhított  szigorítási "programnak" két fő eleme lenne. Az egyik: segítséget nyújtani a pedofil botrányok áldozatainak családjai számára. A másik: azonnal felfüggeszteni azokat a papokat, akiket rajta kapnak ilyen bűncselekményen.

Korábban:

A szexuális botrányokról egyeztet a pápa a bíborosokkal

Keményebb fellépés a pedofil papok ellen

Mel Gibson a pedofil papok ellen